Ander Nieuws

HVS Archiefcommissielid Wim Knaake geëerd met een lintje

Wim Knaake gedecoreerd met lintje 26 april 2022 (bron Regio 8)(foto: bron Regio8)

 

Wim kreeg het lintje van 'Lid in de Orde van Oranje-Nassau' opgespeld door burgemeester Marianne Besselink. Wim was voorgedragen voor zijn activiteiten voor en betrokkenheid bij de Historische Vereniging Steenderen, Ecal regionaal archief in Doetinchem, NIOD en als genealogisch onderzoeker.


'De Achterhoek' - fotoreportages bij de 'De Olde Kaste'

'De Achterhoek' De Olde Kaste

 

Oudheidkundige vereniging Hengelo (Gld) 'De Olde Kaste' heeft 750 exemplaren van 'De Achterhoek' gedigitaliseerd en op hun website gepubliceerd.
'De Achterhoek' was een wekelijkse bijlage van 'De Graafschap-Bode'. Exemplaren uit de jaren 1949 tot 1963 zijn nu op hun website in te zien: https://deoldekaste.nl/overzicht-achterhoek-paginas/

 

 

 

 


Open Monumentendag 2022 Nieuwsbrief maart Bronckhorst

OMDB

 

Lees de vorderingen van de voorbereidingen voor de Open Monumentendag 2022 in de laatste Nieuwsbrief: zie de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/nieuws/

 

 

 

 


Première podcast
'Doesburgse Engelandvaarder'

Wanneer: zondag 3 april 2022 14.00 uur
                 (inloop vanaf 13.30 uur)
Waar:
       'Het Arsenaal',
                 Doesburg
Wie:         m.m.v. Henk en Dinie Jansen,
                 Hermen Overweg, Bert Stulp

logo HHD

 

Tijdens de Stadsvertelling van zondag 3 april vindt in de zaal van het Doesburgse Filmhuis de première plaats van een vierdelige podcast-serie over Ben Ubbink. Ubbink is in de Tweede Wereldoorlog één van de 'soldaten van Oranje' die een bijdrage leveren aan de bevrijding van ons land.…

In de Nieuwsbrief van 'Het Huis Doesburg' kunt u meer informatie over dit evenement te lezen.


Nieuw seizoen van
'Ons Dorp' bij Omroep Gelderland

Wanneer: zie https://www.gld.nl/ons-dorp

logo Omroep Gld

ARNHEM - De nostalgisch-historische TV-serie 'Ons Dorp' van Omroep Gelderland krijgt in 2022 een vervolg. Dankzij de hulp van lokale historische verenigingen zijn weer zestien films gevonden. Het nieuwe seizoen van 'Ons Dorp' is vanaf 7 maart iedere maandag te zien op TV Gelderland.


Lezing en beeldpresentatie bij Ecal
'Gisteren heerst, in alle dagen'

Wanneer: woensdag 23 maart 2022 vanaf 19.30 uur
                 (inloop 19.00), einde 22.00 uur
Waar:
       Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers,
                 gebouw ’t Brewinc, IJsselkade 13, Doetinchem 
                 (parkeren aan de Handelskade)
Wie:          lezing door Theo Rougoor


logo Ecal


De 17-jarige Herschel Grynszpan is van Poolse afkomst. Hij woont al enkele jaren illegaal bij zijn oom en tante in Parijs. In Duitsland kan hij als jood geen werk vinden. In augustus 1938 krijgt hij van de Franse politie te horen, dat hij binnen vier dagen Frankrijk moet verlaten. Herschel blijft illegaal in Parijs wonen.
In de herfst van 1938 verneemt Herschel, dat zijn ouders per goederentrein over de Poolse grens zijn gezet. Polen weigert echter door Duitsland uitgezette joden op te nemen. Voor de ouders van Herschel zit er niets anders op dan in het niemandsland te bivakkeren. Herschel is ten einde raad en koopt een pistool! …

Met het verhaal over een wanhoopsdaad van deze joodse tiener leidt Theo Rougoor zijn verhaal over de Tweede Wereldoorlog in Doetinchem in.

Oorlogsschade Doetinchem     Oorlogsschade Doetinchem


Door de coronapandemie kon in 2020 en 2021 de jaarlijkse lezing over de Tweede Wereldoorlog in Doetinchem niet doorgaan. Maar dit jaar lijkt het weer te lukken.
Op woensdag 23 maart a.s., van 19.30 (inloop 19.00) - 22.00 uur houdt streekhistoricus Theo Rougoor een lezing en beeldpresentatie over de Tweede Wereldoorlog in Doetinchem, met name ook over de bombardementen op Doetinchem in maart 1945: Gisteren heerst, in alle dagen. De beeldpresentatie bevat o.a. veel foto’s van de Doetinchemse leraar/fotograaf Jan Massink die Theo Rougoor in een historische context plaatst.
De woorden 'Gisteren heerst, in alle dagen' zijn van de beroemde, in 2018 overleden, dichter en kunstenaar Armando en verwijzen naar de regel in het door de voormalige stadskunstenaar Theo van Koot ontworpen herdenkingsraam in de Doetinchemse Catharinakerk.

Aanmelden: via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 0314 - 78 7078
Entree:        vrij (consumpties voor eigen rekening)

Oorlogsschade Doetinchem

Sint-Catharinakerk Doetinchem na het bombardement van 21 maart 1945


Nieuw bord 'Plantenbos'

Steenderen - nieuwe bord 'Plantenbos' (foto HVS - Wim Knaake)

 

Het nieuwe bord staat er. Afgelopen woensdag 16 februari 2022 is het door initiatiefnemer Geert Jansen in het bijzijn van mevrouw en zoon Planten onthuld.
Bijzonderheid is dat het bord een QR-code bevat, zodat wandelaars in het bezit van een smartphone ter plekke de historie van 'Plantenbos' kunnen opzoeken.

 

 

 

 

Steenderen - familie Planten en initiatiefnemer Geert Jansen (foto HVS - Wim Knaake)


Herplaatsing bord 'Plantenbos'

Steenderen - oude bord 'Plantenbos' (foto Liesbeth Spaansen)

 

Woensdag 16 februari 2022 om 15:00 uur zal het gerestaureerde naambord bij 'Plantenbos' worden teruggeplaatst. Onder toeziend oog van initiatiefnemer Geert Jansen zullen Rob Planten en een vertegenwoordiger van de gemeente Bronckhorst de officiële handeling verrichten.

 

 

 

 


Ander Nieuws (2021) Ander Nieuws (2020) Ander Nieuws (2019)