Oorlogsverhalen WO2

Voorjaar 2020 had hét jaar van de vieringen van 75 jaar vrijheid Steenderen moeten worden. Corona gooide echter roet in het eten, veel activititeiten konden niet doorgaan. Wat wel is doorgegaan is de publicatie in ons lijfblad 'De Zwerfsteen' van ooggetuigenverhalen. Aangrijpende verhalen over ervaringen tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog en hoe men de bevrijding heeft beleefd.

 

'De Zwerfsteen' editie 2020/2, welke de bovengenoemde verhalen bevat, kunt u doorbladeren door op het plaatje hiernaast te klikken.

Wilt u zoeken in het blad, klik dan op deze link: 'De Zwerfsteen 2020-2'

 

HVS heeft meer verhalen over de Tweede Wereldoorlog opgetekend en ontvangen. Deze zullen op termijn ook op deze website worden gepubliceerd.
Heeft u een nog niet verteld verhaal en wilt u dat delen? Neem gerust contact met ons op.

Aanvulling (dec 2021):

In bovengenoemde uitgave van 'De Zwerfsteen' is vanaf pagina 22 het bevrijdingsverhaal van de fam. Sonneveld te lezen. Hierin wordt ook uitgebreid ingegaan op het verhaal van de gesneuvelde Canadese militair John Gorden Kavanagh. Jarenlang stond voor hem een grafsteen van de 'onbekende soldaat' op de algemene begraafplaats in Steenderen, tot hij in 2020 officieel is geïdentificeerd en zijn naam op de grafsteen kon worden gezet.
Omroep Gelderland heeft op 18 april 2020 een documentaire aan luitenant Kavanagh gewijd, die via de link hieronder kan worden bekeken:
GLD doc - Een graf voor Kavanagh

Aanvulling (okt 2022):

Herdenkingsceremonie Canadese Luitenant in Steenderen

Op 14 oktober vond op de Algemene begraafplaats in Steenderen de vanwege corona uitgestelde herdenkingsceremonie plaats voor de Canadese Luitenant John Gordon (Jack) Kavanagh. Jack Kavanagh sneuvelde op 5 april 1945 bij de bevrijding van Nederland in de omgeving van Rha, maar zijn lichaam is pas enkele jaren geleden geïdentificeerd. Zijn naam staat nu op de grafsteen op zijn graf op de begraafplaats, "zodat hij niet wordt vergeten".
Onder aanwezigheid van neef Jack Young, uit Canada, werd de herdenkingsceremonie voor de Canadese luitenant John Gordon (Jack) Kavanagh een gedenkwaardige gebeurtenis. Ook een groep 'Queen's Own Rifles' militairen was overgekomen uit Canada om de ceremonie bij te wonen.
Een verslag van RTV Ideaal met beelden van streekomroep Regio8: https://rtvideaal.nl/herdenkingsceremonie-lt-john-gordon-kavanagh-in-steenderen/
Op de website van RTV Ideaal is een tevens fotoverslag van de ceremonie in te zien in het Fotoboek.

221014-Herdenking-Kavanagh-Steenderen-35Herdenkingsceremonie lt. Jack Kavanagh 221014 (© Foto: RTV Ideaal / Gerrie Evers)