Projecten

De wat grotere activiteiten van de HVS worden soms in project-vorm gegoten. We houden u via deze pagina graag op de hoogte van lopende projecten.
Op dit moment, maart 2019, zijn we juist begonnen ons te verdiepen in het 'Foto-tegelroute' project, dat werd opgestart door Harry Jansen uit Vorden. Hieronder vindt u de beschrijving van het project.


Foto-tegelroute in Bronckhorst: gezond, verbindend, leerzaam en leuk!

Wandelen is goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is o.a. goed voor hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten, spieren, gewicht en geheugen (zie bv. www.gezondheidsnet.nl/wandelen/daarom-is-wandelen-zo-gezond). Het kan een positieve invloed hebben op je humeur, het kan je opgewekter maken en het kan helpen tegen eenzaamheid (je komt immers je huis uit en je kunt samen met anderen wandelen).

De gemeente Bronckhorst is uitgeroepen tot Wandelgemeente van 2018 door 'te voet’, de wandelkrant van Nederland. Bronckhorst heeft een groot aanbod aan wandelmogelijkheden (Volgens wandelnet.nl in totaal zelfs 448 kilometer aan wandelpaden). Het zijn vaak bijzondere themaroutes zoals de Hackfortse Enkroute, Boelekeerlspad, de van Molen tot Molenroute, de Ockhorstroute en de Kolken- en Kastelenroute.
Er ontbreken echter wandeltochten die de inwoners van Bronckhorst zelf aanmoedigen om samen te gaan wandelen. Dit kan mogelijk bereikt worden met wandelroutes door de grootste kernen van Bronckhorst, langs opvallende tegels met foto’s van verdwenen gebouwen en onderling verbonden door fietsroutes.
Een dergelijke route kan motiverend werken (je ziet een tegel en bent benieuwd naar de volgende), het helpt sociale contacten tot stand te brengen (als mensen naar een foto staan te kijken, is de kans groot dat er gesprekken over het onderwerp ontstaan) en oudere mensen kunnen herinneringen ophalen tijdens een wandeling/rolstoeltocht.

ONSTAAN VAN HET IDEE

Harry Jansen is fanatiek wandelaar en raakte geïnspireerd door de foto-wandelroute in Hengelo. Hij vond dat daar meer mee gedaan moest kunnen worden, en heeft het verder uitgewerkt tot een gecombineerde wandel/fiets route. Een foto-tegelroute bestaat uit een aantal (10-15) hardstenen tegels per kern welke in het trottoir liggen. Op de tegel is een foto van een verdwenen of niet meer herkenbaar pand afgebeeld, met daarbij een korte omschrijving van de geschiedenis. De wandelroutes worden onderling verbonden met een fietsroute.
Het moet een verbindend project worden waar iedereen plezier aan kan beleven.

Foto-tegel Zuivelfabriek Hengelo
Voorbeeld van een foto-tegelSAMENWERKING

Deze verbindende route moet vanuit de gehele samenleving worden beleefd. Hiervoor zijn inmiddels contacten gelegd met personen/organisaties die dit initiatief willen ondersteunen.
Zo heeft Harold Pelgrom uit Hummelo (o.a. beheerder van website hummelo.nl) zijn medewerking toegezegd en hebben enkele seniorencomplexen zoals 'De Bleike' en 'De Wehme' al verheugd gereageerd. De ouderen die niet meer zo vaak buiten komen of hulpbehoevend zijn, kunnen individueel, maar ook met hulp van vrijwilligers deze wandelroutes beleven. Ook aan bewoners van complexen zoals 'De Lindenhof' is gedacht. Voor mensen die aan Alzheimer lijden kan de route een (her)beleving zijn. Aan de schoolgaande jeugd is tevens gedacht. Je kunt ze al vroeg met de geschiedenis van de woonplaats in aanraking brengen.
De Jongerenwerker van Bronckhorst heb ik ook benaderd. Jongeren kunnen hand en spandiensten leveren en willen enige keren per jaar de route controleren op vervuiling, schade of veiligheid. Bewoners van de zorgboerderijen kunnen op eenvoudige wijze de dorpsgeschiedenis beleven. Zoals al vaker is geschied, kunnen wij de nieuwe inwoners van Bronckhorst deze wandeling aanbieden. Aan het feit dat het ook mogelijkheden biedt voor de plaatselijke ondernemers en het toerisme is hiermee tevens gedacht.
Tevens maken wij de wandelaars bewust van de noodzaak om voorzichtig te zijn met het slopen van de oude geschiedenis.
De oudheidkundige verenigingen van Bronckhorst zijn op de hoogte gebracht en staan in het algemeen positief in deze plannen.

Wandelen is hét sociaal smeermiddel van deze tijd!


PRODUCTONTWIKKELING

Om het project onder de aandacht te brengen van bezoekers zal er een brochure worden ontwikkeld. In deze brochure zullen de foto-tegelroutes van alle kernen vermeld worden. Er zal per tegel kort iets in de brochure beschreven worden. Ook zal de verbindende fietsroute hierin opgenomen worden.
De brochure zal verspreid worden onder alle relevante locaties in en rondom Bronckhorst. Ook zal de lokale- en regionale pers worden benaderd en zal hier online aandacht aan worden besteed via de Facebook-pagina Beleef Bronckhorst en meer.

 

Met vriendelijke groet,

Harry Jansen Vorden (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)