Ander Nieuws (2020)

Open Monumentendag 2020 (aanvulling)

Achter deze url https://openmonumentendagbronckhorst.nl/spel/ vind u het monumenten kennisspel. Dagelijks 10 nieuwe vragen om uw kennis van de Bronckhorster monumenten te testen. En ook leuk om ze te leren kennen...


Open Monumentendag 2020

OMD Bronckhorst

 

Op 12 en 13 september is het weer Open Monumentendag.
Vanwege corona misschien niet zo uitbundig dan in andere jaren, maar zeker zo interessant. Ook Bronckhorst en daarbinnen Steenderen doet weer mee.

 

 

 

 

Ga naar de kaart op https://openmonumentendagbronckhorst.nl/route/alle-monumenten/, klik op een schildje en ontdek wat er op die locatie aan moois is te vinden en wat er is georganiseerd.
De website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/ biedt een keur aan informatie, veel objecten zijn (opnieuw) gefotografeerd, wat een prachtig overzicht is geworden van fraaie plekjes in onze omgeving...
En er zijn vanuit diverse kernen fietsroutes geprogrammeerd: https://openmonumentendagbronckhorst.nl/routes/


Onthulling gedenkteken Baak

Op 26 juni 2020 werd in Baak aan de Dollemansstraat een monument onthuld ter nagedachtenis aan het feit dat daar op de Bakermark op 26 juni 1943 een Lancaster bommenwerper neerstortte. Het verhaal hoe het monument tot stand is gekomen is beschreven in de Contact van 16 juni 2020 en de plechtigheid, in aanwezigheid van een aantal genodigden en burgemeester Besselink van gem. Bronckhorst, is vastgelegd in bijgaande YouTube film:

In 'de Zwerfsteen' 2013-2 is door wijlen Marinus Harenberg een verslag opgetekend over de gebeurtenissen in 1943 en daarna.


75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders
vanaf 6 april 2020 TV-uitzending bij Omroep Gelderland

ARNHEM – Het tv-programma 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders van Omroep Gelderland zal vanwege de corona-crisis vanaf 6 april vanuit de studio in Arnhem worden uitgezonden. Daarmee komen alle locatie-uitzendingen op de vijftien plaatsen in de provincie te vervallen.
Naar aanleiding van de adviezen van het kabinet en het RIVM om grote evenementen af te gelasten, heeft Omroep Gelderland besloten om de uitzendingen van de karavaan naar de studio in Arnhem te verplaatsen. Hier zal geen publiek bij zijn. Ook is de aanvankelijk geplande ochtenduitzending van 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders geschrapt. Het aantal gasten in de uitzending zal tot een minimum beperkt blijven.
Alle op locatie geplande activiteiten vervallen, zoals het ontbijt voor genodigden, de inbreng van scholieren en de middagactiviteiten.

De serie 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders is vanaf 6 april iedere werkdag om 17.35 uur te zien bij Omroep Gelderland.
Kijk op gelderland.75jaarvrijheid.nl/route wanneer de uitzending over jouw woonplaats gaat.


75 jaar vrijheid

 

De uitzending over Steenderen staat gepland op donderdag 9 april. GEWIJZIGD: maandag 20 april
Programma vanaf 17.35 uur:
Oorlogskenner Joël Stoppels blikt in de uitzending terug op de hergroepering van soldaten als voorbereiding op de IJsseloversteek. Ook vertelt Daan van der Kolk over de strijd die doorging na de bevrijding van Steenderen. Er is een portret te zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar Jean Kreunen schuift aan met een verhaal bij een bijzonder voorwerp.


Oost-Gelders Streektaaldictee
donderdag 26 maart 2020
nieuwe datum: donderdagmiddag 12 november 2020 (aanvang 14.00 uur!)

Op donderdag 26 maart donderdagmiddag 12 november zal het Oost-Gelders Streektaaldictee plaatsvinden bij De Gouden Karper te Hummelo, vanaf 19.15 uur aanvang 14.00 uur. Dit wordt georganiseerd door de Werkgroep Oost-Gelders Streektaaldictee in samenwerking met het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (Ecal).

Oost-Gelders Streektaaldictee

 

"An de hand van 'n spölse tekst kriegen de deelnemmers 'n idee wat veur afspraken de WALD-spelling kent."

Via deze link: Uitgangspunten van de WALD-spelling kunt u nagaan wat de WALD-spelling inhoudt. Meer informatie is te vinden op http://streektaaldictee.nl/


Bronckorst - commissie OMD
18 januari 2020OMD Bronckhorst

 

Eind 2019 werd in een informele bijeenkomst van de Stichting Open Monumentendag Bronckhorst (OMD) afscheid genomen van een drietal bestuursleden:
Harry Somsen, Jan Wolters en Jan Berentsen.
De OMD commissie Bronckhorst bestaat op dit moment uit: Han van der Lans (voorzitter) uit Hummelo, Gerda Ellenkamp (penningmeester) uit Vorden, Karel Cornegoor (secretaris) uit Hengelo, Ineke Cornegoor uit Hengelo, Theo Jansen uit Baak en Anton Baars uit Olburgen.

Han van der Lans, die van huis uit kunstgeschiedenis heeft gestudeerd, woont in 'De Goedenberg', een monumentale boerderij op Landgoed Keppel in Hummelo. Han heeft het monument, waar hij samen met zijn partner woont, de afgelopen twee jaar tijdens de Open Monumentendag(en) voor het publiek opengesteld.
Han: "Dit deden wij om de mensen te betrekken en daardoor draagvlak te creëren. Het zou mooi zijn dat er in de toekomst veel meer mensen het monument waarin zij wonen open gaan stellen voor het publiek tijdens de OMD."
De nieuwe voorzitter is ambitieus en wil de stijgende lijn in de bezoekersaantallen van de afgelopen jaren graag voortzetten. Een introductiefilmpje is te vinden op:
https://www.youtube.com/watch?v=ixAZ4y-7YrY
De Open Monumentendagen zijn dit jaar op 12 en 13 september.

Ook geïnteresseerd om als vrijwilliger, op vele vlakken binnen de OMD, of als bestuurslid aan te sluiten, schroom niet om geheel vrijblijvend contact op te nemen met het secretariaat Karel Cornegoor, via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0575-473992.


Ander Nieuws (2019)