Verslagen van activiteiten

Lezing Jean Kreunen: 'Een kist vol oorlogsverhalen'

maandag 24 januari 2020

Voor een afgeladen volle zaal 'Het Anker' in Steenderen vertelde Jean Kreunen uit Hengelo (Gld) het verhaal over zijn oorlogsverzameling, die begon op een zolderkamertje, werd ontplooit in het 'Achterhoeks Museum 1940-1945' en vandaag de dag is te bezichtigen in het Oorlogsmuseum in Overloon Brabant. Maar het ging niet om de verzameling alleen deze avond, destemeer ging het om de verhalen die bij de gevonden attributen horen.
Zodra Jean zijn kist opent en er het eerste voorwerp uithaalt komt er een verhaal bij: van wie is die helm geweest, vriend of vijand, wie heeft hem bewaard en uiteindelijk aan het museum geschonken, een foto die na het achterhalen van de personen erop leidt tot een nieuw nog niet verteld verhaal, de zaal luistert ademloos naar de reeks verhalen die Jean heeft meegenomen.
Lezing Jean Kreunen 'Een kist vol oorlogsverhalen'
Lezing Jean Kreunen 'Een kist vol oorlogsverhalen'
De pauze was gepland om 21.00 u maar die kwam pas een kwartier later. Daarna vervolgde Jean met de beschrijving van een aantal gebeurtenissen die in de oude gemeente Steenderen hebben plaatsgevonden. Vooral tegen het eind van de oorlog met de bevrijding in zicht waren er nogal tragische gebeurtenissen te wachten in onze regio begin april 1945, met doden in Baak en hevige gevechten op Rha, maar gelukkig ook blije mensen in Steenderen, die de Canadese tanks en soldaten verwelkomden.
Jean werd met een daverend applaus bedankt voor zijn prachtige presentatie, het was inmiddels al 22.30 u geworden.
Jean Kreunen gaf deze lezing ook op 23 januari 2020 om 14.00 u bij het 'Senioren Ontmoetingspunt' in 't Brewinc in Doetinchem.


Nieuwjaarsreceptie 2020, zaterdag 11 januari 2020

Ruim 25 vrijwilligers waren aanwezig bij de nieuwjaarsreceptie van de HVS. Na elkaar het beste voor 2020 te hebben toegewenst, was er koffie en cake en een praatje van voorzitter Bertus Rietberg. Daarna kreeg het gezelschap een rondleiding door Steenderen, waarbij de toekomstige Fototegelroute werd gevolgd en Bertus op diverse plekken uitleg gaf. Terug bij de 'Steenuil' was er gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje gezellig bij te praten. Kijk hier voor meer foto's.
Nieuwjaarsreceptie 2020


 

Verslagen van activiteiten (2019)