Ander Nieuws (2022)

Bericht: 11 december 2022

Rabobank ClubSupport aktie 2022 mooi resultaat... 

Rabo Clubsupport 2022

De Rabo ClubSupport actie heeft ook in 2022 voor de HVS weer een prachtig bedrag opgeleverd: € 334,73
Het bestuur bedankt u hartelijk voor uw stemmen.

 

Namens het bestuur,

M. Nieuwenhuis, penningmeester


Open Monumentendag Bronckhorst 2022 Nieuwsbrief nr. 7

OMDB

 

Met een verslag van 10 en 11 september van de Open Monumentendag 2022 in de laatste Nieuwsbrief: zie de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/nieuws/

 

 

 

 


Workshop AHN en GIS
van de Nederlandse Archeologievereniging AWN

AWN-logo

 

    Datum:   26 november 2022
    Tijd:        10.30 - 17.00 uur
     Locatie: De Gelderlandfabrieken
                    Stationsweg 7
                    4101 NG Culemborg

 

 

 

 

Voor geïnteresseerden in de Nederlandse archeologie zal op zaterdag 26 november onze WGMA-, AHN- en GIS-expert, Ruud Raats weer een van zijn, door zowel bezoldigde als onbezoldigde archeologen zeer gewaardeerde, workshops houden. De deelnemers gaan leren AHN en GIS te gebruiken bij hun archeologische activiteiten. Er is plaats voor maximaal 15 personen, dus wees er snel bij. De workshop, zie het bijgesloten curriculum, wordt door de AWN-Werkgroep Deskundigheidsbevordering samen met de Werkgroep Geofysische Meettechnieken in de Archeologie-WGMA georganiseerd in de Gelderland-fabrieken te Culemborg. Parkeren kan voor het gebouw, treinstation is op 100 m afstand.

Doel van de workshop: deelnemers verkrijgen de vaardigheid om de weg te vinden in AHN en GIS om er t.b.v. de archeologie gebruik van te kunnen maken. Het is een vereiste zelf een laptop mee te nemen. Een broodjeslunch met koffie, thee wordt verzorgd.
Aanmelding
: Stuur eerst via e-mail een aanvraag voor deelname naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om na te gaan of er nog plaats is. Als er nog plaats is, wordt u voorlopig geregistreerd en kunt u uw deelnamekosten betalen.
AWN-leden betalen € 25,00. Voor niet-AWN-leden bedragen de kosten € 60,00.
Voor meer informatie over AWN of om lid te worden zie de website https://www.awn-archeologie.nl/


Symposium Streektaal in de Zorg

Datum:  11 november 2022
Tijd:       13.00 - 16.00 uur
Locatie: Graafschap College Doetinchem

Symposium Streektaal 001

Symposium Streektaal 003

Symposium Streektaal 005


Herdenkingsceremonie Canadese Luitenant in Steenderen

Datum:  14 oktober 2022
Tijd:       11.00 uur
Locatie:  Algemene begraafplaats in Steenderen

Op 14 oktober vindt op de Algemene begraafplaats in Steenderen een herdenkingsceremonie plaats voor de Canadese Luitenant John Gordon (Jack) Kavanagh. Jack Kavanagh kwam op 5 april 1945 om bij de bevrijding van Nederland in de omgeving van Rha.
Lees hier verder: Bericht rtvideaal herdenkingsceremonie

Aanvulling 14 oktober: Herdenkingsceremonie voor de Canadese luitenant John Gordon (Jack) Kavanagh is een gedenkwaardige gebeurtenis geworden.
Een verslag van RTV Ideaal met beelden van streekomroep Regio8: https://rtvideaal.nl/herdenkingsceremonie-lt-john-gordon-kavanagh-in-steenderen/


Datum:  26 september 2022
Locatie: Coop Aalderink Steenderen

Overhandiging HVS Album

 

Eindelijk was het dan zover. Na heel veel uren speurwerk, foto's uitzoeken, teksten schrijven enz. door de fotocommissie mocht een delegatie van de HVS bij Coop Aalderink Steenderen een exemplaar van het 'Historisch Album Gemeente Steenderen' in ontvangst nemen. Vader en zoon Aalderink, de laatste eigenaar van de supermarkt, overhandigden projectleider Anton Baars het eerste exemplaar.
Vanaf heden t/m 20 november ontvangen klanten bij elke 10 Euro aan boodschappen een setje van vier plaatjes. De verzamelalbums zijn gratis bij Coop Aalderink te verkrijgen.
Zie ook het Persbericht in weekblad 'Contact'.

Overhandiging HVS Album


Open Monumentendag Bronckhorst 2022

Uitnodiging om de opening van de 36ste editie
Vriendenloterij Open Monumentendag bij te wonen.
OMDB Uitnodiging Openingsavond 2022Nog maar ruim een week tot aan de aftrap van Open Monumentendag Bronckhorst 2022. Op woensdag 7 september a.s. wordt de openingsbijeenkomst gehouden in de Remigiuskerk in Hengelo (Gld). Het weekend daarop, 10 en 11 september, openen 39 monumenten in de gemeente Bronckhorst hun deuren voor het publiek. Lees meer over het programma van de openingsavond in de Uitnodigingsbrief of kijk op de website: https://openmonumentendagbronckhorst.nl/nieuws/


Uitnodiging première film 'De trots van Joppe'

Bericht 1 augustus 2022

Ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van de RK kerk van zijn geboorteplaats Joppe heeft onze Steenderense plaatsgenoot en verenigingslid Theo Marsman in samenwerking met Theo Heuvelink en Fons Rouwhorst de film 'De trots van Joppe' gemaakt. Hieronder de uitnodiging voor de vertoning op zondagmiddag 14 augustus om 16.00 uur in de kerk in Joppe.

De trots van Joppe'

Meer informatie over de 'Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming' kerk is hier te vinden: https://rkkerkjoppe.nl/


Open Monumentendag 2022 Nieuwsbrief juni Bronckhorst

OMDB

 

Lees de vorderingen van de voorbereidingen voor de Open Monumentendag 2022 in de laatste Nieuwsbrief: zie de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/nieuws/

 

 

 

 


Festival 'Een Nieuwe Tijd - Wederopbouw in de Achterhoek'

Nieuwe Tijd Banner Festival

 

Liefhebbers van erfgoed in de Achterhoek opgelet:
op 1 juli 2022 wordt in de SSP-hal bij de DRU in Ulft het gratis festival 'Een Nieuwe Tijd! gehouden. Dit is een afsluitende middag/avond van het project 'Een Nieuwe Tijd - Wederopbouw in de Achterhoek'.
Meer informatie is te lezen in de flyer en op de website https://nieuwetijdachterhoek.nl/agenda/eindfeest-een-nieuwe-tijd-op-1-juli/.


HVS Archiefcommissielid Wim Knaake geëerd met een lintje

Wim Knaake gedecoreerd met lintje 26 april 2022 (bron Regio 8)(foto: bron Regio8)

 

Wim kreeg het lintje van 'Lid in de Orde van Oranje-Nassau' opgespeld door burgemeester Marianne Besselink. Wim was voorgedragen voor zijn activiteiten voor en betrokkenheid bij de Historische Vereniging Steenderen, Ecal regionaal archief in Doetinchem, NIOD en als genealogisch onderzoeker.


'De Achterhoek' - fotoreportages bij de 'De Olde Kaste'

'De Achterhoek' De Olde Kaste

 

Oudheidkundige vereniging Hengelo (Gld) 'De Olde Kaste' heeft 750 exemplaren van 'De Achterhoek' gedigitaliseerd en op hun website gepubliceerd.
'De Achterhoek' was een wekelijkse bijlage van 'De Graafschap-Bode'. Exemplaren uit de jaren 1949 tot 1963 zijn nu op hun website in te zien: https://deoldekaste.nl/overzicht-achterhoek-paginas/

 

 

 

 


Open Monumentendag 2022 Nieuwsbrief maart Bronckhorst

OMDB

 

Lees de vorderingen van de voorbereidingen voor de Open Monumentendag 2022 in de laatste Nieuwsbrief: zie de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/nieuws/

 

 

 

 


Première podcast
'Doesburgse Engelandvaarder'

Wanneer: zondag 3 april 2022 14.00 uur
                 (inloop vanaf 13.30 uur)
Waar:
       'Het Arsenaal',
                 Doesburg
Wie:         m.m.v. Henk en Dinie Jansen,
                 Hermen Overweg, Bert Stulp

logo HHD

 

 

Tijdens de Stadsvertelling van zondag 3 april vindt in de zaal van het Doesburgse Filmhuis de première plaats van een vierdelige podcast-serie over Ben Ubbink. Ubbink is in de Tweede Wereldoorlog één van de 'soldaten van Oranje' die een bijdrage leveren aan de bevrijding van ons land.…

In de Nieuwsbrief van 'Het Huis Doesburg' kunt u meer informatie over dit evenement te lezen.


Nieuw seizoen van
'Ons Dorp' bij Omroep Gelderland

Wanneer: zie https://www.gld.nl/ons-dorp

logo Omroep Gld

 

 

ARNHEM - De nostalgisch-historische TV-serie 'Ons Dorp' van Omroep Gelderland krijgt in 2022 een vervolg. Dankzij de hulp van lokale historische verenigingen zijn weer zestien films gevonden. Het nieuwe seizoen van 'Ons Dorp' is vanaf 7 maart iedere maandag te zien op TV Gelderland.


Lezing en beeldpresentatie bij Ecal
'Gisteren heerst, in alle dagen'

Wanneer: woensdag 23 maart 2022 vanaf 19.30 uur
                 (inloop 19.00), einde 22.00 uur
Waar:
       Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers,
                 gebouw ’t Brewinc, IJsselkade 13, Doetinchem 
                 (parkeren aan de Handelskade)
Wie:          lezing door Theo Rougoor


logo Ecal


De 17-jarige Herschel Grynszpan is van Poolse afkomst. Hij woont al enkele jaren illegaal bij zijn oom en tante in Parijs. In Duitsland kan hij als jood geen werk vinden. In augustus 1938 krijgt hij van de Franse politie te horen, dat hij binnen vier dagen Frankrijk moet verlaten. Herschel blijft illegaal in Parijs wonen.
In de herfst van 1938 verneemt Herschel, dat zijn ouders per goederentrein over de Poolse grens zijn gezet. Polen weigert echter door Duitsland uitgezette joden op te nemen. Voor de ouders van Herschel zit er niets anders op dan in het niemandsland te bivakkeren. Herschel is ten einde raad en koopt een pistool! …

Met het verhaal over een wanhoopsdaad van deze joodse tiener leidt Theo Rougoor zijn verhaal over de Tweede Wereldoorlog in Doetinchem in.

Oorlogsschade Doetinchem     Oorlogsschade Doetinchem


Door de coronapandemie kon in 2020 en 2021 de jaarlijkse lezing over de Tweede Wereldoorlog in Doetinchem niet doorgaan. Maar dit jaar lijkt het weer te lukken.
Op woensdag 23 maart a.s., van 19.30 (inloop 19.00) - 22.00 uur houdt streekhistoricus Theo Rougoor een lezing en beeldpresentatie over de Tweede Wereldoorlog in Doetinchem, met name ook over de bombardementen op Doetinchem in maart 1945: Gisteren heerst, in alle dagen. De beeldpresentatie bevat o.a. veel foto’s van de Doetinchemse leraar/fotograaf Jan Massink die Theo Rougoor in een historische context plaatst.
De woorden 'Gisteren heerst, in alle dagen' zijn van de beroemde, in 2018 overleden, dichter en kunstenaar Armando en verwijzen naar de regel in het door de voormalige stadskunstenaar Theo van Koot ontworpen herdenkingsraam in de Doetinchemse Catharinakerk.

Aanmelden: via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 0314 - 78 7078
Entree:        vrij (consumpties voor eigen rekening)

Oorlogsschade Doetinchem

Sint-Catharinakerk Doetinchem na het bombardement van 21 maart 1945


Nieuw bord 'Plantenbos'

Steenderen - nieuwe bord 'Plantenbos' (foto HVS - Wim Knaake)

 

Het nieuwe bord staat er. Afgelopen woensdag 16 februari 2022 is het door initiatiefnemer Geert Jansen in het bijzijn van mevrouw en zoon Planten onthuld.
Bijzonderheid is dat het bord een QR-code bevat, zodat wandelaars in het bezit van een smartphone ter plekke de historie van 'Plantenbos' kunnen opzoeken.

 

 

 

 

Steenderen - familie Planten en initiatiefnemer Geert Jansen (foto HVS - Wim Knaake)


Herplaatsing bord 'Plantenbos'

Steenderen - oude bord 'Plantenbos' (foto Liesbeth Spaansen)

 

Woensdag 16 februari 2022 om 15:00 uur zal het gerestaureerde naambord bij 'Plantenbos' worden teruggeplaatst. Onder toeziend oog van initiatiefnemer Geert Jansen zullen Rob Planten en een vertegenwoordiger van de gemeente Bronckhorst de officiële handeling verrichten.

 

 

 

 


Ander Nieuws (2021) Ander Nieuws (2020) Ander Nieuws (2019)