Ander Nieuws (2023)

Expositie Herman Dijkjans in Remigiuskerk Steenderen

Datum:  14 t/m 22 oktober, 29 oktober, 4 en 5 november 2023
Tijdstip en Entree: zie website Remigiuskerk Steenderen - Expositie Dijkjans

Herman Dijkjans (1889 – 1966) was aquarellist, graficus, schilder en tekenleraar. Hij schilderde veel stads- en dorpsgezichten, de IJssel, boerderijen en landschappen. Dijkjans zocht met scherpe blik altijd naar de mooiste plekjes in de wijde omgeving van zijn woonplaats Warnsveld en ook Zutphen, Vorden, Steenderen, het pittoreske stadje Bronkhorst en de rivier de IJssel inspireerden hem.

Expositie Dijkjans


Rabo ClubSupport

Rabo ClubSupport

 

Van 4 t/m 26 september kunt u (wanneer u lid van de Rabobank bent) uw stem uitbrengen op deelnemende verenigingen. Hoe meer stemmen de HVS ontvangt, des te groter het bedrag dat de Rabobank uitkeert.
Ga naar de Rabo ClubSupport website: https://www.rabobank.nl/leden/clubsupport


Open Monumentendag Bronckhorst 2023 Nieuwsbrief nr. 9

OMDB Nieuwsbrief

 

Ontdek de Achterhoek met Gijs Wilbrink’.
Woensdag 6 september is de openingsavond van de Open Monumentendag Bronckhorst in de Remigiuskerk te Hengelo (Gld). Auteur Gijs Wilbrink is gast. Zijn debuutroman ‘De Beesten’ sloeg in de literaire wereld in als een bom. "Intimiderend goed" en bekroond met maar liefst 5 sterren! Deze toproman gaat over vrouwen die het aloude rolpatroon van een familieclan doorbreken.Gijs Wilbrink, geboren en getogen in de Achterhoek, ging voor zijn studie naar Utrecht. Ook verbleef hij enige tijd in Macedonië, waar de roots van zijn vrouw liggen. Door die afstand heeft hij de mystiek van de Achterhoek beter leren zien, zoals hijzelf zegt. De Achterhoek wordt in het boek overigens niet met name genoemd, maar is voor ingewijden wel te herleiden.
Aan de hand van beelden van locaties in de Achterhoek zal Gijs Wilbrink worden gevraagd zijn roman toe te lichten. Na afloop wordt een drankje geserveerd en zal Gijs Wilbrink zijn boek voor u persoonlijk signeren. Muzikaal zal de avond met zang en gitaar worden opgeluisterd door Stefan van den Bergh. Gratis toegang, woensdag 6 september vanaf 19.30 uur.
In verband de te verwachte belangstelling is aanmelden gewenst: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Voor de Nieuwsbrief hierover zie de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/nieuwsbrief-9-augustus-2023/


Open Monumentendag Bronckhorst 2023 Nieuwsbrief nr. 8

OMDB Nieuwsbrief

 

Dit jaar is het thema van de Open Monumentendag het 'Levend Erfgoed'. Openingsavond zal op woensdag 6 september zijn, het weekend van 9 en 10 september stellen weer diverse eigenaren hun monument open voor het publiek.
Voor de eerste Nieuwsbrief hierover zie de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/nieuwsbrief-8-juni-2023/

 

 

 

 


Op zoek naar mooie dialectverhalen met 'Geveul'

Flonkergood

 

De organisatie van de Waeke van het 'Achterhookse en Liemerse Book', elk jaar in streektaalmaand maart, is weer op zoek naar mooie streektaalschrijfsels. De mooiste worden namelijk gepubliceerd in Flonkergood, het kadobuukske dat je in de Waeke gratis krijgt bij aankoop van een streek(taal)boek. Het thema komend jaar is Geveul, of Gevuul. Verhalen en gedichten in de Achterhoekse of Liemerse streektaal kunnen tot 31 oktober 2023 worden ingestuurd.
Klik op de afbeelding hieronder voor meer informatie. Dialectkring Achterhoek & Liemers

 

 

 

 


Middeleeuwen Symposium

Datum:  30 juni 2023
Tijdstip: 11.00 uur (inloop vanaf 10.30 uuur)
Locatie: Walburgiskerk Zutphen
Kosten:  € 43,50 (studenten: € 23,50)

Dit jaar met het thema De Hanze: Handel, Communicatie en Conflict. Locatie is wederom de Walburgiskerk.
Zoals vanouds biedt het symposium zowel jonge onderzoekers als internationale experts het woord en richt het zich op geschiedenis-liefhebbers, professionals en studenten. Er is voldoende tijd voor vragen, discussie en ontmoeting.

Middeleeuwen Symposium


Vestingwandelingen 'Hoge Linie' Doesburg

Logo Roode Toren Doesburg

Datum:  Meerdere data 2023 (zie brochure)
Tijdstip: 10.00 uur
Locatie: Inschrijven bij streekmuseum 'De Roode Toren,
              Roggestraat 12 Doesburg
Kosten:  € 3,- per wandeling

De historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh maakt het ook dit jaar weer mogelijk om onder begeleiding van een gids een unieke wandeling te maken door en over de verborgen parel van Doesburg: 'De Hoge Linie'. Klik op het plaatje voor meer informatie over de Vestingwandelingen.

Vestingwandelingen Doesburg


Lezing over kasteel Keppel
door Pol Diepeveen-Jansen

Datum:  15 juni 2023
Tijdstip: 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uuur)
Locatie: 't Brewinc, IJsselkade 13 Doetinchem
Kosten:  vrij entree

In aansluiting daarop Rondleiding door kasteel Keppel
(alleen voor de toehoorders van de lezing op 15 juni)

Datum:  22 juni 2023
Tijdstip: 14.00 tot 15.00 uur
Locatie: Dorpsstraat LK 41 Laag-Keppel
Kosten:  € 11,- (voor de toehoorders van de lezing op 15 juni

De provincie Gelderland is rijk aan kastelen, maar kasteel Keppel neemt binnen deze kastelen toch een bijzondere plaats in. Het huidige kasteel en zijn voorganger Hombeek zijn al meer dan duizend jaar - tot op de dag van vandaag - familiebezit. Het is dus altijd via vererving in andere handen overgegaan, nooit door verkoop of verovering. In de loop van de tijd verandert wel de geslachtsnaam van de bewoners, maar dit is het gevolg van huwelijken van erfdochters met partners uit een andere familie.
In de lezing wordt een beknopt overzicht gegeven van de geschiedenis van de twee woonplaatsen Hombeek en Keppel en van zijn bewoners: de heren en vrouwen van de heerlijkheid Keppel.

Meer informatie (en over bereikbaarheid en parkeren) vindt u op Ecal 'Lezing over kasteel Keppel'

Lezing over kasteel Keppel

M. Diepeveen-Jansen voor kasteel Keppel


Ludgerpad geopend

Afgelopen 25 maart kwamen meer dan vijftig genodigden bijeen in Museum Smedekinck, Zelhem, voor de officiële opening van het Ludgerpad. Na een welkom door de voorzitter van de Ludgerkring, Gerard Bomers, kreeg gedeputeerde van de provincie Gelderland, Peter van ’t Hoog, het woord. De heer Van ’t Hoog feliciteerde de initiatiefnemers van het Ludgerpad. De Provincie vindt het belangrijk, dat het verhaal van Gelderland op een gevarieerde wijze verteld wordt. De zendeling Ludger staat in de Canon van Gelderland en het Ludgerpad dwars door de Achterhoek en in de toekomst met een vervolg in Duitsland komt hieraan tegemoet.

Presentatie Ludgerpad


Presentatie Zutphens Woordenboek

Datum:   26 april 2023
Tijdstip: 14.15 uur (inloop vanaf 13.45 uuur)
Locatie:  Dagbesteding & Buurtcentrum 'Het Bornhof'
               Hobbemakade 246, Zutphen
Kosten:   Vrije entree

Op woensdag 26 april 2023 wordt bij Dagbesteding & Buurtcentrum 'Het Bornhof' te Zutphen de publicatie 'Zutphens: klip en kläör' gepresenteerd. Deze uitgave is het vijftiende deel in de serie Telgen van ’t WALD (Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten). De sprekers op deze middag zijn Lex Schaars en de Zutphenezen Gerrie Willemsen, Gerrit Bril en Rob van Druten. Femia Siero, directeur Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, heet u deze middag welkom. 

Presentatie Zutphens Woordenboek


Schrijfcursus "Schrijven voor Um Zellem"


Um Zellem schrijfcursus

 

De redactie van Um Zellem, het tijdschrijft van onze zustervereniging Oudheidkundige Vereniging Salehem uit Zelhem, organiseert een 4-daagse schrijfcursus. Specialisten van o.a. Ecal en KB zullen kennis en tips met u delen, die u helpen met het schrijven van een verhaal.
Klik op de afbeelding links voor meer informatie.

 

 

 

 


Ander Nieuws (2022) Ander Nieuws (2021) Ander Nieuws (2020) 
Ander Nieuws (2019)