Ander Nieuws (2020)

Open Monumentendag 2020 (aanvulling)

Achter deze url https://openmonumentendagbronckhorst.nl/spel/ vind u het monumenten kennisspel. Dagelijks 10 nieuwe vragen om uw kennis van de Bronckhorster monumenten te testen. En ook leuk om ze te leren kennen...


Open Monumentendag 2020

OMD Bronckhorst

 

Op 12 en 13 september is het weer Open Monumentendag.
Vanwege corona misschien niet zo uitbundig dan in andere jaren, maar zeker zo interessant. Ook Bronckhorst en daarbinnen Steenderen doet weer mee.

 

 

 

 

Ga naar de kaart op https://openmonumentendagbronckhorst.nl/route/alle-monumenten/, klik op een schildje en ontdek wat er op die locatie aan moois is te vinden en wat er is georganiseerd.
De website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/ biedt een keur aan informatie, veel objecten zijn (opnieuw) gefotografeerd, wat een prachtig overzicht is geworden van fraaie plekjes in onze omgeving...
En er zijn vanuit diverse kernen fietsroutes geprogrammeerd: https://openmonumentendagbronckhorst.nl/routes/


Onthulling gedenkteken Baak

Op 26 juni 2020 werd in Baak aan de Dollemansstraat een monument onthuld ter nagedachtenis aan het feit dat daar op de Bakermark op 26 juni 1943 een Lancaster bommenwerper neerstortte. Het verhaal hoe het monument tot stand is gekomen is beschreven in de Contact van 16 juni 2020 en de plechtigheid, in aanwezigheid van een aantal genodigden en burgemeester Besselink van gem. Bronckhorst, is vastgelegd in bijgaande YouTube film:

In 'de Zwerfsteen' 2013-2 is door wijlen Marinus Harenberg een verslag opgetekend over de gebeurtenissen in 1943 en daarna.


75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders
vanaf 6 april 2020 TV-uitzending bij Omroep Gelderland

ARNHEM – Het tv-programma 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders van Omroep Gelderland zal vanwege de corona-crisis vanaf 6 april vanuit de studio in Arnhem worden uitgezonden. Daarmee komen alle locatie-uitzendingen op de vijftien plaatsen in de provincie te vervallen.
Naar aanleiding van de adviezen van het kabinet en het RIVM om grote evenementen af te gelasten, heeft Omroep Gelderland besloten om de uitzendingen van de karavaan naar de studio in Arnhem te verplaatsen. Hier zal geen publiek bij zijn. Ook is de aanvankelijk geplande ochtenduitzending van 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders geschrapt. Het aantal gasten in de uitzending zal tot een minimum beperkt blijven.
Alle op locatie geplande activiteiten vervallen, zoals het ontbijt voor genodigden, de inbreng van scholieren en de middagactiviteiten.

De serie 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders is vanaf 6 april iedere werkdag om 17.35 uur te zien bij Omroep Gelderland.
Kijk op gelderland.75jaarvrijheid.nl/route wanneer de uitzending over jouw woonplaats gaat.


75 jaar vrijheid

 

De uitzending over Steenderen staat gepland op donderdag 9 april. GEWIJZIGD: maandag 20 april
Programma vanaf 17.35 uur:
Oorlogskenner Joël Stoppels blikt in de uitzending terug op de hergroepering van soldaten als voorbereiding op de IJsseloversteek. Ook vertelt Daan van der Kolk over de strijd die doorging na de bevrijding van Steenderen. Er is een portret te zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar Jean Kreunen schuift aan met een verhaal bij een bijzonder voorwerp.


Oost-Gelders Streektaaldictee
donderdag 26 maart 2020
nieuwe datum: donderdagmiddag 12 november 2020 (aanvang 14.00 uur!)

Op donderdag 26 maart donderdagmiddag 12 november zal het Oost-Gelders Streektaaldictee plaatsvinden bij De Gouden Karper te Hummelo, vanaf 19.15 uur aanvang 14.00 uur. Dit wordt georganiseerd door de Werkgroep Oost-Gelders Streektaaldictee in samenwerking met het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (Ecal).

Oost-Gelders Streektaaldictee

 

"An de hand van 'n spölse tekst kriegen de deelnemmers 'n idee wat veur afspraken de WALD-spelling kent."

Via deze link: Uitgangspunten van de WALD-spelling kunt u nagaan wat de WALD-spelling inhoudt. Meer informatie is te vinden op http://streektaaldictee.nl/


Bronckorst - commissie OMD
18 januari 2020OMD Bronckhorst

 

Eind 2019 werd in een informele bijeenkomst van de Stichting Open Monumentendag Bronckhorst (OMD) afscheid genomen van een drietal bestuursleden:
Harry Somsen, Jan Wolters en Jan Berentsen.
De OMD commissie Bronckhorst bestaat op dit moment uit: Han van der Lans (voorzitter) uit Hummelo, Gerda Ellenkamp (penningmeester) uit Vorden, Karel Cornegoor (secretaris) uit Hengelo, Ineke Cornegoor uit Hengelo, Theo Jansen uit Baak en Anton Baars uit Olburgen.

Han van der Lans, die van huis uit kunstgeschiedenis heeft gestudeerd, woont in 'De Goedenberg', een monumentale boerderij op Landgoed Keppel in Hummelo. Han heeft het monument, waar hij samen met zijn partner woont, de afgelopen twee jaar tijdens de Open Monumentendag(en) voor het publiek opengesteld.
Han: "Dit deden wij om de mensen te betrekken en daardoor draagvlak te creëren. Het zou mooi zijn dat er in de toekomst veel meer mensen het monument waarin zij wonen open gaan stellen voor het publiek tijdens de OMD."
De nieuwe voorzitter is ambitieus en wil de stijgende lijn in de bezoekersaantallen van de afgelopen jaren graag voortzetten. Een introductiefilmpje is te vinden op:
https://www.youtube.com/watch?v=ixAZ4y-7YrY
De Open Monumentendagen zijn dit jaar op 12 en 13 september.

Ook geïnteresseerd om als vrijwilliger, op vele vlakken binnen de OMD, of als bestuurslid aan te sluiten, schroom niet om geheel vrijblijvend contact op te nemen met het secretariaat Karel Cornegoor, via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0575-473992.


Ander Nieuws (2019)

Nieuws (2020)

Publicatie Oorlogsverhalen WO2

November 2020

Zwerfsteen 2020/2

Zoals in 'De Zwerfsteen 2020/2' in het voorwoord is aangegeven, is het de bedoeling in dit jaar van '75 Jaar Vrijheid' verhalen over de oorlog in en rond Steenderen op deze website te publiceren. De eerste aanzet daartoe vind u in de vorm van het plaatsen van het themanummer, zie https://hvsteenderen.nl/varia/verhalen/oorlogsverhalen-wo2


Rabobank ClubSupport aktie 2020 mooi resultaat... 

Rabo ClubSupport

 

De Rabo ClubSupport is de jaarlijkse actie van de Rabobank om lokale verenigingen te ondersteunen. Leden van de bank mochten in totaal vijf stemmen uitbrengen op verenigingen naar keuze. Per vereniging kon men maximaal twee stemmen uitbrengen. Afhankelijk van het aantal stemmen dat verenigingen wisten te verzamelen doneerde Rabobank een bedrag.

Op 'Historische Vereniging Steenderen' is flink gestemd. Het leverde ons een bedrag van € 665,73 op. Dat is een geweldig resultaat!

Wij, als bestuur, willen u hartelijk bedanken voor uw stem.

 

Namens het bestuur,

M. Nieuwenhuis, penningmeester


Rabobank ClubSupport aktie 2020

Rabo ClubSupport

 

De Historische Vereniging Steenderen heeft zich ingeschreven voor het 'Rabo ClubSupport' initiatief. De Rabobank ondersteunt met 'Rabo ClubSupport' verenigingen en clubs met o.a. financiële middelen.
Iedereen die lid is van de Rabobank krijgt 5 stemmen toegewezen en kan hiervan tot 2 stemmen uitbrengen op een vereniging, club of instelling.

U kunt de HVS helpen door uw stem(men) uit te brengen op onze vereniging. Elke stem is geld waard en wij zullen uw stem zeker waarderen, hoe meer stemmen, des te meer geld voor onze vereniging. HVS wil dit besteden aan een verrijdbaar tv-scherm voor het geven van presentaties in onze archiefruimte.

Ga voor 25 oktober naar https://www.rabobank.nl/particulieren/leden/clubsupport/.
Door in te loggen op de Rabo-website en via 'Zelf regelen' en vervolgens 'Mijn Lidmaatschap' kunt u klikken op 'Rabo ClubSupport' en uw stemmen verdelen. Dit kan ook via de Rabo-app.

Alvast hartelijk bedankt voor uw stem!


Presentatie financiële cijfers HVS

Hoewel de Algemene Ledenvergadering van de HVS niet door kon gaan, laten we nu wel de financiële situatie van de HVS zien. Kijk hiervoor op de ALV-pagina.
Financieel verslag 2019 


Algemene Ledenvergadering HVS

De Algemene Ledenvergadering van de HVS gaat op maandagavond 30 maart 2020 niet door! en wordt verschoven naar een later tijdstip.
ALV Afgelast! 


Algemene Ledenvergadering HVS

Op maandagavond 30 maart 2020 zal de HVS haar Algemene Ledenvergadering houden. Uitnodiging hiervoor volgt nog.
Na het officiële gedeelte volgt er een lezing van Doesburger Henk IJbema, lid van 'Het Huis Doesburg' en 'Vestingstad Doesburg'. Henk gaat vertellen over een mijnenveger, die eind jaren '50 - begin jaren '60 bij het 'Zwarte Schaar' onder Doesburg in de dode tak van de IJssel lag, om daar te worden gesloopt.
U bent van harte welkom deze avond bij te wonen.

mijnenveger Doesburg 


Nieuwe prijzen Stadswandeling Bronkhorst

De prijzen van de Stadswandeling zijn iets aangepast,
zie Stadswandeling Bronkhorst

tekening kasteel Bronkhorst 


Nieuws (2019) Nieuws (2018) Nieuws (2017)


Nieuws (2019)

De Historische Vereniging Steenderen heeft ook dit jaar een mooie donatie van de Rabobank mogen ontvangen, in het kader van 'Hart voor:'. Iedereen die op de HVS heeft gestemd en de Rabobank, hartelijk dank daarvoor!


Hart voor de Achterhoek 2019


Actie Rabobank 'Hart voor de Achterhoek'

A
ls lid van de Rabobank kun je tussen 5 en 19 September stemmen op jouw favoriete vereniging. Vergeet niet te stemmen... op de HVS - Historische Vereniging Steenderen! 

Hart voor de Achterhoek


De sponsor-actie t.b.v. 'Papier naar Digitaal' is een groot succes geworden, 1 juli 2019

A
fgelopen week konden klanten van de Welkoop in Toldijk de kassabon van hun aangeschafte producten samen met de flyer van de HVS in de daarvoor bestemde melkbus deponeren. Eigenaar Peter Weenk maakte na afloop van de actie bekend dat de sponsor-actie een prachtig bedrag van 750 Euro heeft opgeleverd. Peter Weenk en Welkoop, en iedereen die aan de actie heeft meegedaan: hartelijk bedankt voor dit geweldige resultaat!

Welkoop actie


De actie bij Welkoop Toldijk is gestart...
De sponsor-actie bij de Welkoop is gestart. Deze week van maandag 24 t/m zaterdag 29 juni kunt u uw kassabon samen met de flyer inleveren. De eerste zit al in de bus.
Neem de flyer mee en doe deze week uw aankopen bij de Welkoop en steun daarmee de HVS. Nu al hartelijk bedankt voor uw ondersteuning. Het resultaat wordt na afloop van de actie op de website bekend gemaakt.
Welkoop actie gestart


Binnenkort een mooie actie… bij Welkoop Toldijk 
De Welkoop in Toldijk draagt de Historische Vereniging Steenderen een warm hart toe. Daarom sponsort de Welkoop in de week van maandag 24 t/m zaterdag 29 juni (week 26) de HVS met een bedrag ter waarde van 10% van uw besteding. In de komende editie van de Zwerfsteen vindt u een flyer met de details van de actie. Wanneer u de flyer samen met uw kassabon bij de Welkoop in Toldijk inlevert, ontvangt de HVS het sponsorbedrag. 

De HVS zal de sponsoring gaan gebruiken ter ondersteuning van ons project 'papier naar digitaal', waarmee we het gearchiveerde materiaal voor u toegankelijker willen maken.


Dinsdagavond opening

De dinsdagavond opening is terug. De archiefcommissie is dan met enkele personen aanwezig om u te woord te staan. Eerstvolgende gelegenheid daarvoor is op 2 juli en daarna ook elke eerste dinsdagavond van de maand.


Historische Vereniging Steenderen stapt in bij het project Foto-tegelroute Bronckhorst van Vordenaar Harry Jansen. Deze wandelaar in hart en nieren raakte geïnspireerd door de foto-wandelroute, zoals die in Hengelo (Gld.) is ontwikkeld en uitgevoerd. Op de Projecten-pagina vindt u meer informatie over dit bijzondere project, dat in de komende maanden zijn beslag moet krijgen.

Foto-tegel Zuivelfabriek Hengelo
Voorbeeld van een foto-tegel

Nieuws (2018)  Nieuws (2017)

Ander Nieuws (2019)

Introductie WoordWies App

Datum: maandag 16 december 2019

Aanvang: 14.00 uur

Locatie: Atrium RTV Drenthe
             Beilerstraat 30
             9401 PL Assen

WoordWies

 

Veur de liefhebbers van de Nedersaksische taal is ter un leuke App veur de tillefoon uutevond'n, waormet iej oew kennis van disse taal könt test'n.
De introductie van de App, WoordWies genaamd, wödt op maondag 16 december in Assen edaon.
In biejgaond stukje kö'j der meer oaver leaz'n.

(klik op ut plaatje um de uutnödiging te bekiek'n)


Aankondiging boek 'Twentse en Achterhoekse Klokken'

Van de schrijver drs. Eric J.B. Veldboer

Een lang gekoesterde wens van mij, gaat binnenkort in vervulling! Een fraai geïllustreerd boek over Twentse en Achterhoekse klokken, oorsprong en makers 1600 - 1800, ga ik namelijk in maart 2020 uitgeven in eigen beheer. In het boek komt veel nieuwe, cultuur-historische informatie aan bod evenals prachtige foto's van bekende klokkenmakers als Ruempol, Ringelenberg, Schooltink, Rathmer, Sprakel, Ter Swaek, Bakker, Knoef, Rekers en Van Heilbron.
Ter introductie bied ik geïnteresseerden nu al de gelegenheid zich in te schrijven met korting voor dit boek. De verdere informatie hierover treft u in de bijlage aan.

Twentse en Achterhoekse Klokken
Twentse en Achterhoekse Klokken, oorsprong en makers 1600 - 1800

Open Monumentendagen Bronckhorst 2019
met activiteiten op woensdag 11 september, zaterdag 14 en zondag 15 september.

De diverse activiteiten worden 'geclusterd' georganiseerd in verschillende kernen in de gemeente Bronckhorst. Die van de oude gemeente Steenderen vinden plaats in en rond de Sint Martinuskerk in Baak. Klik op de foto hieronder om de brochure met het volledige programma in te zien.

 

Open Monumentendagen Bronckhorst 2019


Lintje voor Wim Jansen

Z
aterdag 31 augustus 2019 is tijdens de viering van het 15-jarig jubileum van de Stichting IJsselhoeven Steendernaar Wim Jansen koninklijk onderscheiden tot 'Lid in de Orde van Oranje-Nassau'. Wim was vanaf 2006 vrijwilliger voor deze stichting en is nu met pensioen. Intussen zet Wim zijn kennis ook in als lid van de Archiefcommissie van onze vereniging. Wim, gefeliciteerd! 

Lintje Wim Jansen
Bron foto: website Stichting IJsselhoeven

Huldiging Hans Klompenhouwer, woensdag 8 mei 2019

Duizendpoot Hans Klompenhouwer werd vanmiddag koninklijk onderscheiden door burgemeester Marianne Besselink. Hij is nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het opspelden van het bijbehorende lintje vond plaats in de kapel in Bronkhorst. Hans werd naar de kapel gelokt voor het 45-jarig jubileum van de SOGK, de organisatie waarvoor hij altijd paraat was als vrijwilliger. Na aankomst van de burgemeester stroomde de kapel tot de laatste stoel vol met belangstellenden en familie; toen begon bij Hans toch wel een lichtje te branden dat er meer aan de hand was dan alleen een jubileum bijeenkomst. Zoals gebruikelijk was de huldiging zorgvuldig voor hem geheim gehouden.
Naast al zijn activiteiten voor andere instanties zoals muziekvereniging, zwembad en sporthal, is Hans ook zeer actief als vrijwilliger voor de Historische Vereniging Steenderen. Daar helpt hij mee het archief te digitaliseren, heeft hij veel ideeën voor verbeteringen in de archiefruimte en tijdens activiteiten is hij altijd bereid om een handje te helpen. Hans, ook van harte gefeliciteerd namens de HVS en bedankt voor je tomeloze inzet (foto's).

 Lintje Hans Klompenhouwer Lintje Hans Klompenhouwer Lintje Hans Klompenhouwer

Foto: Achterhoek Nieuws b.v./Liesbeth Spaansen


Tentoonstelling IJsclub 'de Molenkolk' 100 jaar 23 en 24 februari 2019 bij de HVS

Op 16 februari viert de Steenderense ijsclub 'de Molenkolk' haar 100 jarig bestaan. Op deze zaterdag is er vanaf 14.00 uur voor leden en genodigden in de 'Ieskeet' aan de Toldijkseweg in Steenderen o.a. een (foto)tentoonstelling met foto's en attributen, verzameld vanaf ca. 1934 tot heden.

IJsclub 'de Molenkolk' 100 jaar
Bron foto: website IJsclub 'de Molenkolk'


De tentoonstelling zal daarna nog op 23 en 24 februari zijn te bezichtigen bij de Historische Vereniging Steenderen.

Locatie: gebouw 'de Steenuil'
             Burgemeester Smitstraat 19
             7221 BH Steenderen
Tijd:      beide dagen van 11.00 tot 16.00 uur

Ander Nieuws

Monumentenprijs 2021 voor voormalige dorpscafé 'Kraantje Lek' Olburgen

vrijdag 27 augustus 2021


Via de website van Radio Ideaal is vandaag bekend gemaakt wie van de genomineerden de Monumentenprijs 2021 heeft gewonnen. De eigenaren van 'Kraantje Lek' gefeliciteerd!

Monumentenprijs 2021 voor 'Kraantje Lek' Olburgen

(bron foto Radio Ideaal)


Lezing:    'Spanten overleven Nemaho'
Waar:        Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers te Doetinchem
Wanneer: zaterdag 21 augustus 2021, 14.00-16.00 uur
                 (inloop 13.30 - einde 17.00 uur)

Op zaterdag 21 augustus a.s. houdt dhr. Jan Kramer de lezing 'Spanten overleven Nemaho' in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers te Doetinchem. Veel inwoners uit Achterhoek en Liemers hebben voor dit mooie bedrijf gewerkt, dat ondanks successen op 7 december 2009 failliet werd verklaard.
Voor de lezing geldt vooralsnog een maximum van 30 personen. Bij grote belangstelling wordt een ochtendprogramma ingelast van 10.30-12.30 uur.
Lezing Spanten overleven Nemaho

Spantconstructie, omstreeks 1950
(bron foto Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers)

Aanmelden: De lezing kan uitsluitend worden bijgewoond na aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0314-787078 met vermelding van telefoonnummer en e-mailadres. U wordt verzocht bij aanmelding tevens aan te geven of u eventueel ook de ochtendlezing kunt bijwonen. Entree is vrij (consumpties voor eigen rekening).
Locatie: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw ’t Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem.
Parkeren: https://www.doetinchem.nl/parkeren. U kunt zich op het voorterrein van ‘t Brewinc laten afzetten; parkeren is hier niet toegestaan.

In de online blibliotheek van Ecal is een e-book in te zien van de hand van Jan Kramer: 'Nemaho ging me aan het hart' (klik op de link). Dit boek is tijdens de lezing voor € 30,- te koop.


Open Monumentendag 2021

OMD

 

Zet alvast in uw agenda:
O
p 11 en 12 september is het weer Open Monumentendag.
Ook in Bronckhorst zullen weer diverse activiteiten worden ontplooid, waarover u in de komende verder tijd zult worden geinformeerd.

 

 

 

 

 

Op de website van Open Monumentendag Bronckhorst kunt u de laatste versie van het programma inzien (klik op de afbeelding).
OMD Programma 2021
In Bronckhorst is er de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/, die een keur biedt aan informatie. Veel objecten zijn (opnieuw) gefotografeerd, wat een prachtig overzicht is geworden van fraaie plekjes in onze omgeving...

Achter deze url https://openmonumentendagbronckhorst.nl/spel/ vind u het monumenten kennisspel. Dagelijks 10 nieuwe vragen om uw kennis van de Bronckhorster monumenten te testen. En ook leuk om ze te leren kennen...

Ander Nieuws (2020) Ander Nieuws (2019)