Ander Nieuws (2023)

Expositie Herman Dijkjans in Remigiuskerk Steenderen

Datum:  14 t/m 22 oktober, 29 oktober, 4 en 5 november 2023
Tijdstip en Entree: zie website Remigiuskerk Steenderen - Expositie Dijkjans

Herman Dijkjans (1889 – 1966) was aquarellist, graficus, schilder en tekenleraar. Hij schilderde veel stads- en dorpsgezichten, de IJssel, boerderijen en landschappen. Dijkjans zocht met scherpe blik altijd naar de mooiste plekjes in de wijde omgeving van zijn woonplaats Warnsveld en ook Zutphen, Vorden, Steenderen, het pittoreske stadje Bronkhorst en de rivier de IJssel inspireerden hem.

Expositie Dijkjans


Rabo ClubSupport

Rabo ClubSupport

 

Van 4 t/m 26 september kunt u (wanneer u lid van de Rabobank bent) uw stem uitbrengen op deelnemende verenigingen. Hoe meer stemmen de HVS ontvangt, des te groter het bedrag dat de Rabobank uitkeert.
Ga naar de Rabo ClubSupport website: https://www.rabobank.nl/leden/clubsupport


Open Monumentendag Bronckhorst 2023 Nieuwsbrief nr. 9

OMDB Nieuwsbrief

 

Ontdek de Achterhoek met Gijs Wilbrink’.
Woensdag 6 september is de openingsavond van de Open Monumentendag Bronckhorst in de Remigiuskerk te Hengelo (Gld). Auteur Gijs Wilbrink is gast. Zijn debuutroman ‘De Beesten’ sloeg in de literaire wereld in als een bom. "Intimiderend goed" en bekroond met maar liefst 5 sterren! Deze toproman gaat over vrouwen die het aloude rolpatroon van een familieclan doorbreken.











Gijs Wilbrink, geboren en getogen in de Achterhoek, ging voor zijn studie naar Utrecht. Ook verbleef hij enige tijd in Macedonië, waar de roots van zijn vrouw liggen. Door die afstand heeft hij de mystiek van de Achterhoek beter leren zien, zoals hijzelf zegt. De Achterhoek wordt in het boek overigens niet met name genoemd, maar is voor ingewijden wel te herleiden.
Aan de hand van beelden van locaties in de Achterhoek zal Gijs Wilbrink worden gevraagd zijn roman toe te lichten. Na afloop wordt een drankje geserveerd en zal Gijs Wilbrink zijn boek voor u persoonlijk signeren. Muzikaal zal de avond met zang en gitaar worden opgeluisterd door Stefan van den Bergh. Gratis toegang, woensdag 6 september vanaf 19.30 uur.
In verband de te verwachte belangstelling is aanmelden gewenst: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Voor de Nieuwsbrief hierover zie de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/nieuwsbrief-9-augustus-2023/


Open Monumentendag Bronckhorst 2023 Nieuwsbrief nr. 8

OMDB Nieuwsbrief

 

Dit jaar is het thema van de Open Monumentendag het 'Levend Erfgoed'. Openingsavond zal op woensdag 6 september zijn, het weekend van 9 en 10 september stellen weer diverse eigenaren hun monument open voor het publiek.
Voor de eerste Nieuwsbrief hierover zie de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/nieuwsbrief-8-juni-2023/

 

 

 

 


Op zoek naar mooie dialectverhalen met 'Geveul'

Flonkergood

 

De organisatie van de Waeke van het 'Achterhookse en Liemerse Book', elk jaar in streektaalmaand maart, is weer op zoek naar mooie streektaalschrijfsels. De mooiste worden namelijk gepubliceerd in Flonkergood, het kadobuukske dat je in de Waeke gratis krijgt bij aankoop van een streek(taal)boek. Het thema komend jaar is Geveul, of Gevuul. Verhalen en gedichten in de Achterhoekse of Liemerse streektaal kunnen tot 31 oktober 2023 worden ingestuurd.
Klik op de afbeelding hieronder voor meer informatie. Dialectkring Achterhoek & Liemers

 

 

 

 


Middeleeuwen Symposium

Datum:  30 juni 2023
Tijdstip: 11.00 uur (inloop vanaf 10.30 uuur)
Locatie: Walburgiskerk Zutphen
Kosten:  € 43,50 (studenten: € 23,50)

Dit jaar met het thema De Hanze: Handel, Communicatie en Conflict. Locatie is wederom de Walburgiskerk.
Zoals vanouds biedt het symposium zowel jonge onderzoekers als internationale experts het woord en richt het zich op geschiedenis-liefhebbers, professionals en studenten. Er is voldoende tijd voor vragen, discussie en ontmoeting.

Middeleeuwen Symposium


Vestingwandelingen 'Hoge Linie' Doesburg

Logo Roode Toren Doesburg

Datum:  Meerdere data 2023 (zie brochure)
Tijdstip: 10.00 uur
Locatie: Inschrijven bij streekmuseum 'De Roode Toren,
              Roggestraat 12 Doesburg
Kosten:  € 3,- per wandeling

De historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh maakt het ook dit jaar weer mogelijk om onder begeleiding van een gids een unieke wandeling te maken door en over de verborgen parel van Doesburg: 'De Hoge Linie'. Klik op het plaatje voor meer informatie over de Vestingwandelingen.

Vestingwandelingen Doesburg


Lezing over kasteel Keppel
door Pol Diepeveen-Jansen

Datum:  15 juni 2023
Tijdstip: 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uuur)
Locatie: 't Brewinc, IJsselkade 13 Doetinchem
Kosten:  vrij entree

In aansluiting daarop Rondleiding door kasteel Keppel
(alleen voor de toehoorders van de lezing op 15 juni)

Datum:  22 juni 2023
Tijdstip: 14.00 tot 15.00 uur
Locatie: Dorpsstraat LK 41 Laag-Keppel
Kosten:  € 11,- (voor de toehoorders van de lezing op 15 juni

De provincie Gelderland is rijk aan kastelen, maar kasteel Keppel neemt binnen deze kastelen toch een bijzondere plaats in. Het huidige kasteel en zijn voorganger Hombeek zijn al meer dan duizend jaar - tot op de dag van vandaag - familiebezit. Het is dus altijd via vererving in andere handen overgegaan, nooit door verkoop of verovering. In de loop van de tijd verandert wel de geslachtsnaam van de bewoners, maar dit is het gevolg van huwelijken van erfdochters met partners uit een andere familie.
In de lezing wordt een beknopt overzicht gegeven van de geschiedenis van de twee woonplaatsen Hombeek en Keppel en van zijn bewoners: de heren en vrouwen van de heerlijkheid Keppel.

Meer informatie (en over bereikbaarheid en parkeren) vindt u op Ecal 'Lezing over kasteel Keppel'

Lezing over kasteel Keppel

M. Diepeveen-Jansen voor kasteel Keppel


Ludgerpad geopend

Afgelopen 25 maart kwamen meer dan vijftig genodigden bijeen in Museum Smedekinck, Zelhem, voor de officiële opening van het Ludgerpad. Na een welkom door de voorzitter van de Ludgerkring, Gerard Bomers, kreeg gedeputeerde van de provincie Gelderland, Peter van ’t Hoog, het woord. De heer Van ’t Hoog feliciteerde de initiatiefnemers van het Ludgerpad. De Provincie vindt het belangrijk, dat het verhaal van Gelderland op een gevarieerde wijze verteld wordt. De zendeling Ludger staat in de Canon van Gelderland en het Ludgerpad dwars door de Achterhoek en in de toekomst met een vervolg in Duitsland komt hieraan tegemoet.

Presentatie Ludgerpad


Presentatie Zutphens Woordenboek

Datum:   26 april 2023
Tijdstip: 14.15 uur (inloop vanaf 13.45 uuur)
Locatie:  Dagbesteding & Buurtcentrum 'Het Bornhof'
               Hobbemakade 246, Zutphen
Kosten:   Vrije entree

Op woensdag 26 april 2023 wordt bij Dagbesteding & Buurtcentrum 'Het Bornhof' te Zutphen de publicatie 'Zutphens: klip en kläör' gepresenteerd. Deze uitgave is het vijftiende deel in de serie Telgen van ’t WALD (Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten). De sprekers op deze middag zijn Lex Schaars en de Zutphenezen Gerrie Willemsen, Gerrit Bril en Rob van Druten. Femia Siero, directeur Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, heet u deze middag welkom. 

Presentatie Zutphens Woordenboek


Schrijfcursus "Schrijven voor Um Zellem"


Um Zellem schrijfcursus

 

De redactie van Um Zellem, het tijdschrijft van onze zustervereniging Oudheidkundige Vereniging Salehem uit Zelhem, organiseert een 4-daagse schrijfcursus. Specialisten van o.a. Ecal en KB zullen kennis en tips met u delen, die u helpen met het schrijven van een verhaal.
Klik op de afbeelding links voor meer informatie.

 

 

 

 


Ander Nieuws (2022) Ander Nieuws (2021) Ander Nieuws (2020) 
Ander Nieuws (2019)

Nieuws HVS (2023)

Wie is de Slimste Erfgoedvrijwilliger?


Erfgoedvrijwilliger Quiz

 

Als vrijwilliger bij een historische vereniging, museum of andere erfgoedinstantie krijg je veel gegevens onder ogen. Maar hoeveel weet je daarvan te reproduceren in een quiz? Ga van 13 maart t/m 7 mei naar de website Erfgoedvrijwilliger Quiz voor de landelijke kennisquiz om je kennis te testen en misschien kom je in de finale op 30 juni 2023.
Klik op de afbeelding links voor meer informatie.

 

 

 

 


Nieuws (2022) Nieuws (2021) Nieuws (2020) Nieuws (2019) 
Nieuws (2018) Nieuws (2017)

Ander Nieuws (2022)

Bericht: 11 december 2022

Rabobank ClubSupport aktie 2022 mooi resultaat... 

Rabo Clubsupport 2022

De Rabo ClubSupport actie heeft ook in 2022 voor de HVS weer een prachtig bedrag opgeleverd: € 334,73
Het bestuur bedankt u hartelijk voor uw stemmen.

 

Namens het bestuur,

M. Nieuwenhuis, penningmeester


Open Monumentendag Bronckhorst 2022 Nieuwsbrief nr. 7

OMDB

 

Met een verslag van 10 en 11 september van de Open Monumentendag 2022 in de laatste Nieuwsbrief: zie de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/nieuws/

 

 

 

 


Workshop AHN en GIS
van de Nederlandse Archeologievereniging AWN

AWN-logo

 

    Datum:   26 november 2022
    Tijd:        10.30 - 17.00 uur
     Locatie: De Gelderlandfabrieken
                    Stationsweg 7
                    4101 NG Culemborg

 

 

 

 

Voor geïnteresseerden in de Nederlandse archeologie zal op zaterdag 26 november onze WGMA-, AHN- en GIS-expert, Ruud Raats weer een van zijn, door zowel bezoldigde als onbezoldigde archeologen zeer gewaardeerde, workshops houden. De deelnemers gaan leren AHN en GIS te gebruiken bij hun archeologische activiteiten. Er is plaats voor maximaal 15 personen, dus wees er snel bij. De workshop, zie het bijgesloten curriculum, wordt door de AWN-Werkgroep Deskundigheidsbevordering samen met de Werkgroep Geofysische Meettechnieken in de Archeologie-WGMA georganiseerd in de Gelderland-fabrieken te Culemborg. Parkeren kan voor het gebouw, treinstation is op 100 m afstand.

Doel van de workshop: deelnemers verkrijgen de vaardigheid om de weg te vinden in AHN en GIS om er t.b.v. de archeologie gebruik van te kunnen maken. Het is een vereiste zelf een laptop mee te nemen. Een broodjeslunch met koffie, thee wordt verzorgd.
Aanmelding
: Stuur eerst via e-mail een aanvraag voor deelname naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om na te gaan of er nog plaats is. Als er nog plaats is, wordt u voorlopig geregistreerd en kunt u uw deelnamekosten betalen.
AWN-leden betalen € 25,00. Voor niet-AWN-leden bedragen de kosten € 60,00.
Voor meer informatie over AWN of om lid te worden zie de website https://www.awn-archeologie.nl/


Symposium Streektaal in de Zorg

Datum:  11 november 2022
Tijd:       13.00 - 16.00 uur
Locatie: Graafschap College Doetinchem

Symposium Streektaal 001

Symposium Streektaal 003

Symposium Streektaal 005


Herdenkingsceremonie Canadese Luitenant in Steenderen

Datum:  14 oktober 2022
Tijd:       11.00 uur
Locatie:  Algemene begraafplaats in Steenderen

Op 14 oktober vindt op de Algemene begraafplaats in Steenderen een herdenkingsceremonie plaats voor de Canadese Luitenant John Gordon (Jack) Kavanagh. Jack Kavanagh kwam op 5 april 1945 om bij de bevrijding van Nederland in de omgeving van Rha.
Lees hier verder: Bericht rtvideaal herdenkingsceremonie

Aanvulling 14 oktober: Herdenkingsceremonie voor de Canadese luitenant John Gordon (Jack) Kavanagh is een gedenkwaardige gebeurtenis geworden.
Een verslag van RTV Ideaal met beelden van streekomroep Regio8: https://rtvideaal.nl/herdenkingsceremonie-lt-john-gordon-kavanagh-in-steenderen/


Datum:  26 september 2022
Locatie: Coop Aalderink Steenderen

Overhandiging HVS Album

 

Eindelijk was het dan zover. Na heel veel uren speurwerk, foto's uitzoeken, teksten schrijven enz. door de fotocommissie mocht een delegatie van de HVS bij Coop Aalderink Steenderen een exemplaar van het 'Historisch Album Gemeente Steenderen' in ontvangst nemen. Vader en zoon Aalderink, de laatste eigenaar van de supermarkt, overhandigden projectleider Anton Baars het eerste exemplaar.
Vanaf heden t/m 20 november ontvangen klanten bij elke 10 Euro aan boodschappen een setje van vier plaatjes. De verzamelalbums zijn gratis bij Coop Aalderink te verkrijgen.
Zie ook het Persbericht in weekblad 'Contact'.

Overhandiging HVS Album


Open Monumentendag Bronckhorst 2022

Uitnodiging om de opening van de 36ste editie
Vriendenloterij Open Monumentendag bij te wonen.
OMDB Uitnodiging Openingsavond 2022Nog maar ruim een week tot aan de aftrap van Open Monumentendag Bronckhorst 2022. Op woensdag 7 september a.s. wordt de openingsbijeenkomst gehouden in de Remigiuskerk in Hengelo (Gld). Het weekend daarop, 10 en 11 september, openen 39 monumenten in de gemeente Bronckhorst hun deuren voor het publiek. Lees meer over het programma van de openingsavond in de Uitnodigingsbrief of kijk op de website: https://openmonumentendagbronckhorst.nl/nieuws/


Uitnodiging première film 'De trots van Joppe'

Bericht 1 augustus 2022

Ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van de RK kerk van zijn geboorteplaats Joppe heeft onze Steenderense plaatsgenoot en verenigingslid Theo Marsman in samenwerking met Theo Heuvelink en Fons Rouwhorst de film 'De trots van Joppe' gemaakt. Hieronder de uitnodiging voor de vertoning op zondagmiddag 14 augustus om 16.00 uur in de kerk in Joppe.

De trots van Joppe'

Meer informatie over de 'Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming' kerk is hier te vinden: https://rkkerkjoppe.nl/


Open Monumentendag 2022 Nieuwsbrief juni Bronckhorst

OMDB

 

Lees de vorderingen van de voorbereidingen voor de Open Monumentendag 2022 in de laatste Nieuwsbrief: zie de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/nieuws/

 

 

 

 


Festival 'Een Nieuwe Tijd - Wederopbouw in de Achterhoek'

Nieuwe Tijd Banner Festival

 

Liefhebbers van erfgoed in de Achterhoek opgelet:
op 1 juli 2022 wordt in de SSP-hal bij de DRU in Ulft het gratis festival 'Een Nieuwe Tijd! gehouden. Dit is een afsluitende middag/avond van het project 'Een Nieuwe Tijd - Wederopbouw in de Achterhoek'.
Meer informatie is te lezen in de flyer en op de website https://nieuwetijdachterhoek.nl/agenda/eindfeest-een-nieuwe-tijd-op-1-juli/.


HVS Archiefcommissielid Wim Knaake geëerd met een lintje

Wim Knaake gedecoreerd met lintje 26 april 2022 (bron Regio 8)(foto: bron Regio8)

 

Wim kreeg het lintje van 'Lid in de Orde van Oranje-Nassau' opgespeld door burgemeester Marianne Besselink. Wim was voorgedragen voor zijn activiteiten voor en betrokkenheid bij de Historische Vereniging Steenderen, Ecal regionaal archief in Doetinchem, NIOD en als genealogisch onderzoeker.


'De Achterhoek' - fotoreportages bij de 'De Olde Kaste'

'De Achterhoek' De Olde Kaste

 

Oudheidkundige vereniging Hengelo (Gld) 'De Olde Kaste' heeft 750 exemplaren van 'De Achterhoek' gedigitaliseerd en op hun website gepubliceerd.
'De Achterhoek' was een wekelijkse bijlage van 'De Graafschap-Bode'. Exemplaren uit de jaren 1949 tot 1963 zijn nu op hun website in te zien: https://deoldekaste.nl/overzicht-achterhoek-paginas/

 

 

 

 


Open Monumentendag 2022 Nieuwsbrief maart Bronckhorst

OMDB

 

Lees de vorderingen van de voorbereidingen voor de Open Monumentendag 2022 in de laatste Nieuwsbrief: zie de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/nieuws/

 

 

 

 


Première podcast
'Doesburgse Engelandvaarder'

Wanneer: zondag 3 april 2022 14.00 uur
                 (inloop vanaf 13.30 uur)
Waar:
       'Het Arsenaal',
                 Doesburg
Wie:         m.m.v. Henk en Dinie Jansen,
                 Hermen Overweg, Bert Stulp

logo HHD

 

 

Tijdens de Stadsvertelling van zondag 3 april vindt in de zaal van het Doesburgse Filmhuis de première plaats van een vierdelige podcast-serie over Ben Ubbink. Ubbink is in de Tweede Wereldoorlog één van de 'soldaten van Oranje' die een bijdrage leveren aan de bevrijding van ons land.…

In de Nieuwsbrief van 'Het Huis Doesburg' kunt u meer informatie over dit evenement te lezen.


Nieuw seizoen van
'Ons Dorp' bij Omroep Gelderland

Wanneer: zie https://www.gld.nl/ons-dorp

logo Omroep Gld

 

 

ARNHEM - De nostalgisch-historische TV-serie 'Ons Dorp' van Omroep Gelderland krijgt in 2022 een vervolg. Dankzij de hulp van lokale historische verenigingen zijn weer zestien films gevonden. Het nieuwe seizoen van 'Ons Dorp' is vanaf 7 maart iedere maandag te zien op TV Gelderland.


Lezing en beeldpresentatie bij Ecal
'Gisteren heerst, in alle dagen'

Wanneer: woensdag 23 maart 2022 vanaf 19.30 uur
                 (inloop 19.00), einde 22.00 uur
Waar:
       Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers,
                 gebouw ’t Brewinc, IJsselkade 13, Doetinchem 
                 (parkeren aan de Handelskade)
Wie:          lezing door Theo Rougoor


logo Ecal


De 17-jarige Herschel Grynszpan is van Poolse afkomst. Hij woont al enkele jaren illegaal bij zijn oom en tante in Parijs. In Duitsland kan hij als jood geen werk vinden. In augustus 1938 krijgt hij van de Franse politie te horen, dat hij binnen vier dagen Frankrijk moet verlaten. Herschel blijft illegaal in Parijs wonen.
In de herfst van 1938 verneemt Herschel, dat zijn ouders per goederentrein over de Poolse grens zijn gezet. Polen weigert echter door Duitsland uitgezette joden op te nemen. Voor de ouders van Herschel zit er niets anders op dan in het niemandsland te bivakkeren. Herschel is ten einde raad en koopt een pistool! …

Met het verhaal over een wanhoopsdaad van deze joodse tiener leidt Theo Rougoor zijn verhaal over de Tweede Wereldoorlog in Doetinchem in.

Oorlogsschade Doetinchem     Oorlogsschade Doetinchem


Door de coronapandemie kon in 2020 en 2021 de jaarlijkse lezing over de Tweede Wereldoorlog in Doetinchem niet doorgaan. Maar dit jaar lijkt het weer te lukken.
Op woensdag 23 maart a.s., van 19.30 (inloop 19.00) - 22.00 uur houdt streekhistoricus Theo Rougoor een lezing en beeldpresentatie over de Tweede Wereldoorlog in Doetinchem, met name ook over de bombardementen op Doetinchem in maart 1945: Gisteren heerst, in alle dagen. De beeldpresentatie bevat o.a. veel foto’s van de Doetinchemse leraar/fotograaf Jan Massink die Theo Rougoor in een historische context plaatst.
De woorden 'Gisteren heerst, in alle dagen' zijn van de beroemde, in 2018 overleden, dichter en kunstenaar Armando en verwijzen naar de regel in het door de voormalige stadskunstenaar Theo van Koot ontworpen herdenkingsraam in de Doetinchemse Catharinakerk.

Aanmelden: via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 0314 - 78 7078
Entree:        vrij (consumpties voor eigen rekening)

Oorlogsschade Doetinchem

Sint-Catharinakerk Doetinchem na het bombardement van 21 maart 1945


Nieuw bord 'Plantenbos'

Steenderen - nieuwe bord 'Plantenbos' (foto HVS - Wim Knaake)

 

Het nieuwe bord staat er. Afgelopen woensdag 16 februari 2022 is het door initiatiefnemer Geert Jansen in het bijzijn van mevrouw en zoon Planten onthuld.
Bijzonderheid is dat het bord een QR-code bevat, zodat wandelaars in het bezit van een smartphone ter plekke de historie van 'Plantenbos' kunnen opzoeken.

 

 

 

 

Steenderen - familie Planten en initiatiefnemer Geert Jansen (foto HVS - Wim Knaake)


Herplaatsing bord 'Plantenbos'

Steenderen - oude bord 'Plantenbos' (foto Liesbeth Spaansen)

 

Woensdag 16 februari 2022 om 15:00 uur zal het gerestaureerde naambord bij 'Plantenbos' worden teruggeplaatst. Onder toeziend oog van initiatiefnemer Geert Jansen zullen Rob Planten en een vertegenwoordiger van de gemeente Bronckhorst de officiële handeling verrichten.

 

 

 

 


Ander Nieuws (2021) Ander Nieuws (2020) Ander Nieuws (2019)

Nieuws HVS (2022)

Wensen.

Het bestuur van de HVS wenst alle leden, vrijwilligers en hun familie fijne feestdagen en een historisch 2023.
HVS Wensen 2022-2023s


Vervolg spaaractie Historisch Album Gemeente Steenderen.

Bericht 5 december 2022

Hoewel de spaaractie bij de Coop en de ruilmiddag een groot succes waren, is het toch niet iedereen gelukt het album compleet te krijgen. Daarom heeft de HVS besloten er nog een ruilmiddag aan vast te knopen om nog meer verzamelaars de mogelijkheid te bieden het album met de laatste plaatjes aan te vullen. Of u kunt een album kopen. In de flyer vindt u meer details. Ondertussen kunt u dubbele plaatjes, als u dat wilt, inleveren bij de HVS om andere verzamelaars daar mee te helpen hun album compleet te maken.
Als u plaatjes te kort komt kun u dat ook melden bij de Coop van Harold Aalderink. Coop zorgt dan dat uw vraag bij de HVS terecht komt.

Datum:   2de ruilmiddag vrijdag 9 december 2022
Tijdstip: 16.00-19.00 uur
Locatie: HVS Burgemeester Smitstraat 19 Steenderen


2de ronde plaatjesboek


Spaaractie Historisch Album Gemeente Steenderen.

Bericht 26 november 2022

Woensdagmiddag 23 november was in het HVS archief 'De Steenuil' de ruilmiddag om ontbrekende plaatjes van het 'Historisch Album Gemeente Steenderen' te bemachtigen. De HVS organisatie had het de (be)zoekers gemakkelijk gemaakt door alle 256 plaatjes individueel in bakjes uit te stallen. Zo kon je met je boek of lijstje langs 5 tafels lopen en daar wat er van je gading was uitzoeken. Bijgaande foto's laten zien dat de belangstelling overweldigend was.
Projectleider Anton Baars (HVS) en Harold Aalderink van supermarkt Coop kijken tevreden terug op de succesvolle 2 maanden dat de actie heeft gelopen.
HVS Ruilmiddag plaatjesboek

 Klik hier voor meer foto's van de HVS Plaatjes ruilmiddag


Spaaractie Historisch Album Gemeente Steenderen loopt geweldig.

Bericht 5 oktober 2022

De plaatjes-spaaractie bij Coop Aalderink is in volle gang. Er wordt volop verzameld en de plaatjes zijn met enthousiasme ontvangen. In onderstaande flyer nog eens alle gegevens op een rij.
Voor mensen die al driftig aan het inplakken zijn volgt hier een kleine aanwijzing:
Helaas is in de productie van het Historisch Album Gemeente Steenderen een kleinigheid misgegaan. De nummers 17 en 18 zijn aan het verkeerde plaatje toegekend. Om het juiste onderschrift bij plaatjes nummer 17 en 18 te krijgen dienen deze in het album verwisseld te worden ingeplakt.
Veel verzamelplezier gewenst!
Flyer Historisch Album Gemeente Steenderen


Historisch album oude gemeente Steenderen

Bericht 10 februari 2022

HVS gaat zich in samenwerking met Coop Aalderink Steenderen inspannen om een album met historische beelden uit de oude gemeente Steenderen uit te brengen. Voor deze uitgave heeft de vereniging hulp nodig.
"Hebt u nog oude foto’s uit de voormalige gemeente Steenderen, over bijvoorbeeld landbouw van toen, markante gebouwen, scholen, de middenstand, vervoer, feesten etcetera, dan zouden we deze graag ontvangen om eventueel in het album te plaatsen", is de vraag. En mocht een foto onverhoopt niet in het album gebruikt kunnen worden, dan is het voor het archief van de Historische Vereniging in overleg met u zeker een interessante aanvulling. Op deze manier blijft de historie bewaard. Ook voor onze kinderen.
De foto(‘s) kunnen op de volgende manieren worden aangeleverd: digitaal via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of af te geven bij het archief 'De Steenuil' van de Historische Vereniging aan de Burg. Smitstraat 19, 7221 BH in Steenderen, op donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur.
Elke foto wordt gescand en de eigenaar krijgt deze desgewenst weer terug. Graag ontvangt de archief-commissie een korte uitleg bij de foto en indien mogelijk het jaartal waarin de foto genomen is.
Wie vragen heeft, of foto(‘s) wil laten ophalen, neemt contact op met Dikkie Garritsen, 06-51343937.
Uiterlijk 1 maart hebben de vrijwilligers van HVS de foto(‘s) graag in hun bezit.

Logement 'De Zwaan'

Logement De Zwaan voor de verbouwing van 1909
(Foto Archief Historische Vereniging Steenderen)


Nieuws (2021) Nieuws (2020) Nieuws (2019) Nieuws (2018) Nieuws (2017)

Ander Nieuws (2021)

Jaarverslag Open Monumentendag 2021

OMD

 

Leuk om na te lezen:
op de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/, is het Jaarverslag van de Open Monumentendag 2021 gepubliceerd.

 

 

 

 


rabo clubsupport 2021 hvs

 


De Historische Vereniging Steenderen heeft zich ingeschreven voor het 'Rabo ClubSupport' initiatief. De Rabobank ondersteunt daarmee clubs en verenigingen met financiële middelen.

Tussen 11 - 14 november maakt de Rabobank het resultaat van de stemming bekend. Heel benieuwd of we het resultaat van vorig jaar kunnen evenaren of misschien zelfs overtreffen Rabo Clubsupport HVS,...
Hartelijk bedankt voor uw stem!


Activiteit: Het Oost-Gelders Streektaaldictee
Waar: hotel/café/restaurant 'De Gouden Karper', Dorpsstraat 9 in Hummelo
Wanneer: 11 november 2021, inloop vanaf 19:00 uur

In het kader van "Zo zegge wi-j dat, zo schrieve wi-j dat!" vind weer deze culturele avond plaats. Meer informatie op de website streektaaldictee.nl/

Streektaaldictee 2021


rabo clubsupport 2021 hvs

 


De Historische Vereniging Steenderen heeft zich ingeschreven voor het 'Rabo ClubSupport' initiatief. De Rabobank ondersteunt daarmee clubs en verenigingen met financiële middelen.

Elk lid van de Rabobank, dat de vereniging een warm hart toedraagt, kan een stem uitbrengen. Hoe meer stemmen onze vereniging ontvangt, des te hoger de bijdrage van de Rabobank. HVS wil de bijdrage besteden aan het professionaliseren van diverse soorten drukwerk.

U kunt ons helpen door uw stem uit te brengen op onze vereniging. Elke stem is geld waard en wij zullen uw stem zeker waarderen. Ga naar de website van de Rabobank via deze link: 'Rabo ClubSupport'. Hier vindt u meer informatie over deze actie. Stemmen kan tot 25 oktober 2021, hartelijk dank voor uw stem!


Monumentenprijs 2021 voor voormalige dorpscafé 'Kraantje Lek' Olburgen

vrijdag 27 augustus 2021


Via de website van Radio Ideaal is vandaag bekend gemaakt wie van de genomineerden de Monumentenprijs 2021 heeft gewonnen. De eigenaren van 'Kraantje Lek' gefeliciteerd!

Monumentenprijs 2021 voor 'Kraantje Lek' Olburgen

(bron foto Radio Ideaal)


Lezing:    'Spanten overleven Nemaho'
Waar:        Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers te Doetinchem
Wanneer: zaterdag 21 augustus 2021, 14.00-16.00 uur
                 (inloop 13.30 - einde 17.00 uur)

Op zaterdag 21 augustus a.s. houdt dhr. Jan Kramer de lezing 'Spanten overleven Nemaho' in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers te Doetinchem. Veel inwoners uit Achterhoek en Liemers hebben voor dit mooie bedrijf gewerkt, dat ondanks successen op 7 december 2009 failliet werd verklaard.
Voor de lezing geldt vooralsnog een maximum van 30 personen. Bij grote belangstelling wordt een ochtendprogramma ingelast van 10.30-12.30 uur.
Lezing Spanten overleven Nemaho

Spantconstructie, omstreeks 1950
(bron foto Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers)

Aanmelden: De lezing kan uitsluitend worden bijgewoond na aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0314-787078 met vermelding van telefoonnummer en e-mailadres. U wordt verzocht bij aanmelding tevens aan te geven of u eventueel ook de ochtendlezing kunt bijwonen. Entree is vrij (consumpties voor eigen rekening).
Locatie: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw ’t Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem.
Parkeren: https://www.doetinchem.nl/parkeren. U kunt zich op het voorterrein van ‘t Brewinc laten afzetten; parkeren is hier niet toegestaan.

In de online blibliotheek van Ecal is een e-book in te zien van de hand van Jan Kramer: 'Nemaho ging me aan het hart' (klik op de link). Dit boek is tijdens de lezing voor € 30,- te koop.


Open Monumentendag 2021

OMD

 

Zet alvast in uw agenda:
O
p 11 en 12 september is het weer Open Monumentendag.
Ook in Bronckhorst zullen weer diverse activiteiten worden ontplooid, waarover u in de komende verder tijd zult worden geinformeerd.

 

 

 

 

 

Op de website van Open Monumentendag Bronckhorst kunt u de laatste versie van het programma inzien (klik op de afbeelding).
OMD Programma 2021
In Bronckhorst is er de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/, die een keur biedt aan informatie. Veel objecten zijn (opnieuw) gefotografeerd, wat een prachtig overzicht is geworden van fraaie plekjes in onze omgeving...

Achter deze url https://openmonumentendagbronckhorst.nl/spel/ vind u het monumenten kennisspel. Dagelijks 10 nieuwe vragen om uw kennis van de Bronckhorster monumenten te testen. En ook leuk om ze te leren kennen...

Ander Nieuws (2020) Ander Nieuws (2019)