Nieuws HVS (2022)

Wensen.

Het bestuur van de HVS wenst alle leden, vrijwilligers en hun familie fijne feestdagen en een historisch 2023.
HVS Wensen 2022-2023s


Vervolg spaaractie Historisch Album Gemeente Steenderen.

Bericht 5 december 2022

Hoewel de spaaractie bij de Coop en de ruilmiddag een groot succes waren, is het toch niet iedereen gelukt het album compleet te krijgen. Daarom heeft de HVS besloten er nog een ruilmiddag aan vast te knopen om nog meer verzamelaars de mogelijkheid te bieden het album met de laatste plaatjes aan te vullen. Of u kunt een album kopen. In de flyer vindt u meer details. Ondertussen kunt u dubbele plaatjes, als u dat wilt, inleveren bij de HVS om andere verzamelaars daar mee te helpen hun album compleet te maken.
Als u plaatjes te kort komt kun u dat ook melden bij de Coop van Harold Aalderink. Coop zorgt dan dat uw vraag bij de HVS terecht komt.

Datum:   2de ruilmiddag vrijdag 9 december 2022
Tijdstip: 16.00-19.00 uur
Locatie: HVS Burgemeester Smitstraat 19 Steenderen


2de ronde plaatjesboek


Spaaractie Historisch Album Gemeente Steenderen.

Bericht 26 november 2022

Woensdagmiddag 23 november was in het HVS archief 'De Steenuil' de ruilmiddag om ontbrekende plaatjes van het 'Historisch Album Gemeente Steenderen' te bemachtigen. De HVS organisatie had het de (be)zoekers gemakkelijk gemaakt door alle 256 plaatjes individueel in bakjes uit te stallen. Zo kon je met je boek of lijstje langs 5 tafels lopen en daar wat er van je gading was uitzoeken. Bijgaande foto's laten zien dat de belangstelling overweldigend was.
Projectleider Anton Baars (HVS) en Harold Aalderink van supermarkt Coop kijken tevreden terug op de succesvolle 2 maanden dat de actie heeft gelopen.
HVS Ruilmiddag plaatjesboek

 Klik hier voor meer foto's van de HVS Plaatjes ruilmiddag


Spaaractie Historisch Album Gemeente Steenderen loopt geweldig.

Bericht 5 oktober 2022

De plaatjes-spaaractie bij Coop Aalderink is in volle gang. Er wordt volop verzameld en de plaatjes zijn met enthousiasme ontvangen. In onderstaande flyer nog eens alle gegevens op een rij.
Voor mensen die al driftig aan het inplakken zijn volgt hier een kleine aanwijzing:
Helaas is in de productie van het Historisch Album Gemeente Steenderen een kleinigheid misgegaan. De nummers 17 en 18 zijn aan het verkeerde plaatje toegekend. Om het juiste onderschrift bij plaatjes nummer 17 en 18 te krijgen dienen deze in het album verwisseld te worden ingeplakt.
Veel verzamelplezier gewenst!
Flyer Historisch Album Gemeente Steenderen


Historisch album oude gemeente Steenderen

Bericht 10 februari 2022

HVS gaat zich in samenwerking met Coop Aalderink Steenderen inspannen om een album met historische beelden uit de oude gemeente Steenderen uit te brengen. Voor deze uitgave heeft de vereniging hulp nodig.
"Hebt u nog oude foto’s uit de voormalige gemeente Steenderen, over bijvoorbeeld landbouw van toen, markante gebouwen, scholen, de middenstand, vervoer, feesten etcetera, dan zouden we deze graag ontvangen om eventueel in het album te plaatsen", is de vraag. En mocht een foto onverhoopt niet in het album gebruikt kunnen worden, dan is het voor het archief van de Historische Vereniging in overleg met u zeker een interessante aanvulling. Op deze manier blijft de historie bewaard. Ook voor onze kinderen.
De foto(‘s) kunnen op de volgende manieren worden aangeleverd: digitaal via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of af te geven bij het archief 'De Steenuil' van de Historische Vereniging aan de Burg. Smitstraat 19, 7221 BH in Steenderen, op donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur.
Elke foto wordt gescand en de eigenaar krijgt deze desgewenst weer terug. Graag ontvangt de archief-commissie een korte uitleg bij de foto en indien mogelijk het jaartal waarin de foto genomen is.
Wie vragen heeft, of foto(‘s) wil laten ophalen, neemt contact op met Dikkie Garritsen, 06-51343937.
Uiterlijk 1 maart hebben de vrijwilligers van HVS de foto(‘s) graag in hun bezit.

Logement 'De Zwaan'

Logement De Zwaan voor de verbouwing van 1909
(Foto Archief Historische Vereniging Steenderen)


Nieuws (2021) Nieuws (2020) Nieuws (2019) Nieuws (2018) Nieuws (2017)

Ander Nieuws (2022)

Bericht: 11 december 2022

Rabobank ClubSupport aktie 2022 mooi resultaat... 

Rabo Clubsupport 2022

De Rabo ClubSupport actie heeft ook in 2022 voor de HVS weer een prachtig bedrag opgeleverd: € 334,73
Het bestuur bedankt u hartelijk voor uw stemmen.

 

Namens het bestuur,

M. Nieuwenhuis, penningmeester


Open Monumentendag Bronckhorst 2022 Nieuwsbrief nr. 7

OMDB

 

Met een verslag van 10 en 11 september van de Open Monumentendag 2022 in de laatste Nieuwsbrief: zie de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/nieuws/

 

 

 

 


Workshop AHN en GIS
van de Nederlandse Archeologievereniging AWN

AWN-logo

 

    Datum:   26 november 2022
    Tijd:        10.30 - 17.00 uur
     Locatie: De Gelderlandfabrieken
                    Stationsweg 7
                    4101 NG Culemborg

 

 

 

 

Voor geïnteresseerden in de Nederlandse archeologie zal op zaterdag 26 november onze WGMA-, AHN- en GIS-expert, Ruud Raats weer een van zijn, door zowel bezoldigde als onbezoldigde archeologen zeer gewaardeerde, workshops houden. De deelnemers gaan leren AHN en GIS te gebruiken bij hun archeologische activiteiten. Er is plaats voor maximaal 15 personen, dus wees er snel bij. De workshop, zie het bijgesloten curriculum, wordt door de AWN-Werkgroep Deskundigheidsbevordering samen met de Werkgroep Geofysische Meettechnieken in de Archeologie-WGMA georganiseerd in de Gelderland-fabrieken te Culemborg. Parkeren kan voor het gebouw, treinstation is op 100 m afstand.

Doel van de workshop: deelnemers verkrijgen de vaardigheid om de weg te vinden in AHN en GIS om er t.b.v. de archeologie gebruik van te kunnen maken. Het is een vereiste zelf een laptop mee te nemen. Een broodjeslunch met koffie, thee wordt verzorgd.
Aanmelding
: Stuur eerst via e-mail een aanvraag voor deelname naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om na te gaan of er nog plaats is. Als er nog plaats is, wordt u voorlopig geregistreerd en kunt u uw deelnamekosten betalen.
AWN-leden betalen € 25,00. Voor niet-AWN-leden bedragen de kosten € 60,00.
Voor meer informatie over AWN of om lid te worden zie de website https://www.awn-archeologie.nl/


Symposium Streektaal in de Zorg

Datum:  11 november 2022
Tijd:       13.00 - 16.00 uur
Locatie: Graafschap College Doetinchem

Symposium Streektaal 001

Symposium Streektaal 003

Symposium Streektaal 005


Herdenkingsceremonie Canadese Luitenant in Steenderen

Datum:  14 oktober 2022
Tijd:       11.00 uur
Locatie:  Algemene begraafplaats in Steenderen

Op 14 oktober vindt op de Algemene begraafplaats in Steenderen een herdenkingsceremonie plaats voor de Canadese Luitenant John Gordon (Jack) Kavanagh. Jack Kavanagh kwam op 5 april 1945 om bij de bevrijding van Nederland in de omgeving van Rha.
Lees hier verder: Bericht rtvideaal herdenkingsceremonie

Aanvulling 14 oktober: Herdenkingsceremonie voor de Canadese luitenant John Gordon (Jack) Kavanagh is een gedenkwaardige gebeurtenis geworden.
Een verslag van RTV Ideaal met beelden van streekomroep Regio8: https://rtvideaal.nl/herdenkingsceremonie-lt-john-gordon-kavanagh-in-steenderen/


Datum:  26 september 2022
Locatie: Coop Aalderink Steenderen

Overhandiging HVS Album

 

Eindelijk was het dan zover. Na heel veel uren speurwerk, foto's uitzoeken, teksten schrijven enz. door de fotocommissie mocht een delegatie van de HVS bij Coop Aalderink Steenderen een exemplaar van het 'Historisch Album Gemeente Steenderen' in ontvangst nemen. Vader en zoon Aalderink, de laatste eigenaar van de supermarkt, overhandigden projectleider Anton Baars het eerste exemplaar.
Vanaf heden t/m 20 november ontvangen klanten bij elke 10 Euro aan boodschappen een setje van vier plaatjes. De verzamelalbums zijn gratis bij Coop Aalderink te verkrijgen.
Zie ook het Persbericht in weekblad 'Contact'.

Overhandiging HVS Album


Open Monumentendag Bronckhorst 2022

Uitnodiging om de opening van de 36ste editie
Vriendenloterij Open Monumentendag bij te wonen.
OMDB Uitnodiging Openingsavond 2022Nog maar ruim een week tot aan de aftrap van Open Monumentendag Bronckhorst 2022. Op woensdag 7 september a.s. wordt de openingsbijeenkomst gehouden in de Remigiuskerk in Hengelo (Gld). Het weekend daarop, 10 en 11 september, openen 39 monumenten in de gemeente Bronckhorst hun deuren voor het publiek. Lees meer over het programma van de openingsavond in de Uitnodigingsbrief of kijk op de website: https://openmonumentendagbronckhorst.nl/nieuws/


Uitnodiging première film 'De trots van Joppe'

Bericht 1 augustus 2022

Ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van de RK kerk van zijn geboorteplaats Joppe heeft onze Steenderense plaatsgenoot en verenigingslid Theo Marsman in samenwerking met Theo Heuvelink en Fons Rouwhorst de film 'De trots van Joppe' gemaakt. Hieronder de uitnodiging voor de vertoning op zondagmiddag 14 augustus om 16.00 uur in de kerk in Joppe.

De trots van Joppe'

Meer informatie over de 'Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming' kerk is hier te vinden: https://rkkerkjoppe.nl/


Open Monumentendag 2022 Nieuwsbrief juni Bronckhorst

OMDB

 

Lees de vorderingen van de voorbereidingen voor de Open Monumentendag 2022 in de laatste Nieuwsbrief: zie de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/nieuws/

 

 

 

 


Festival 'Een Nieuwe Tijd - Wederopbouw in de Achterhoek'

Nieuwe Tijd Banner Festival

 

Liefhebbers van erfgoed in de Achterhoek opgelet:
op 1 juli 2022 wordt in de SSP-hal bij de DRU in Ulft het gratis festival 'Een Nieuwe Tijd! gehouden. Dit is een afsluitende middag/avond van het project 'Een Nieuwe Tijd - Wederopbouw in de Achterhoek'.
Meer informatie is te lezen in de flyer en op de website https://nieuwetijdachterhoek.nl/agenda/eindfeest-een-nieuwe-tijd-op-1-juli/.


HVS Archiefcommissielid Wim Knaake geëerd met een lintje

Wim Knaake gedecoreerd met lintje 26 april 2022 (bron Regio 8)(foto: bron Regio8)

 

Wim kreeg het lintje van 'Lid in de Orde van Oranje-Nassau' opgespeld door burgemeester Marianne Besselink. Wim was voorgedragen voor zijn activiteiten voor en betrokkenheid bij de Historische Vereniging Steenderen, Ecal regionaal archief in Doetinchem, NIOD en als genealogisch onderzoeker.


'De Achterhoek' - fotoreportages bij de 'De Olde Kaste'

'De Achterhoek' De Olde Kaste

 

Oudheidkundige vereniging Hengelo (Gld) 'De Olde Kaste' heeft 750 exemplaren van 'De Achterhoek' gedigitaliseerd en op hun website gepubliceerd.
'De Achterhoek' was een wekelijkse bijlage van 'De Graafschap-Bode'. Exemplaren uit de jaren 1949 tot 1963 zijn nu op hun website in te zien: https://deoldekaste.nl/overzicht-achterhoek-paginas/

 

 

 

 


Open Monumentendag 2022 Nieuwsbrief maart Bronckhorst

OMDB

 

Lees de vorderingen van de voorbereidingen voor de Open Monumentendag 2022 in de laatste Nieuwsbrief: zie de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/nieuws/

 

 

 

 


Première podcast
'Doesburgse Engelandvaarder'

Wanneer: zondag 3 april 2022 14.00 uur
                 (inloop vanaf 13.30 uur)
Waar:
       'Het Arsenaal',
                 Doesburg
Wie:         m.m.v. Henk en Dinie Jansen,
                 Hermen Overweg, Bert Stulp

logo HHD

 

 

Tijdens de Stadsvertelling van zondag 3 april vindt in de zaal van het Doesburgse Filmhuis de première plaats van een vierdelige podcast-serie over Ben Ubbink. Ubbink is in de Tweede Wereldoorlog één van de 'soldaten van Oranje' die een bijdrage leveren aan de bevrijding van ons land.…

In de Nieuwsbrief van 'Het Huis Doesburg' kunt u meer informatie over dit evenement te lezen.


Nieuw seizoen van
'Ons Dorp' bij Omroep Gelderland

Wanneer: zie https://www.gld.nl/ons-dorp

logo Omroep Gld

 

 

ARNHEM - De nostalgisch-historische TV-serie 'Ons Dorp' van Omroep Gelderland krijgt in 2022 een vervolg. Dankzij de hulp van lokale historische verenigingen zijn weer zestien films gevonden. Het nieuwe seizoen van 'Ons Dorp' is vanaf 7 maart iedere maandag te zien op TV Gelderland.


Lezing en beeldpresentatie bij Ecal
'Gisteren heerst, in alle dagen'

Wanneer: woensdag 23 maart 2022 vanaf 19.30 uur
                 (inloop 19.00), einde 22.00 uur
Waar:
       Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers,
                 gebouw ’t Brewinc, IJsselkade 13, Doetinchem 
                 (parkeren aan de Handelskade)
Wie:          lezing door Theo Rougoor


logo Ecal


De 17-jarige Herschel Grynszpan is van Poolse afkomst. Hij woont al enkele jaren illegaal bij zijn oom en tante in Parijs. In Duitsland kan hij als jood geen werk vinden. In augustus 1938 krijgt hij van de Franse politie te horen, dat hij binnen vier dagen Frankrijk moet verlaten. Herschel blijft illegaal in Parijs wonen.
In de herfst van 1938 verneemt Herschel, dat zijn ouders per goederentrein over de Poolse grens zijn gezet. Polen weigert echter door Duitsland uitgezette joden op te nemen. Voor de ouders van Herschel zit er niets anders op dan in het niemandsland te bivakkeren. Herschel is ten einde raad en koopt een pistool! …

Met het verhaal over een wanhoopsdaad van deze joodse tiener leidt Theo Rougoor zijn verhaal over de Tweede Wereldoorlog in Doetinchem in.

Oorlogsschade Doetinchem     Oorlogsschade Doetinchem


Door de coronapandemie kon in 2020 en 2021 de jaarlijkse lezing over de Tweede Wereldoorlog in Doetinchem niet doorgaan. Maar dit jaar lijkt het weer te lukken.
Op woensdag 23 maart a.s., van 19.30 (inloop 19.00) - 22.00 uur houdt streekhistoricus Theo Rougoor een lezing en beeldpresentatie over de Tweede Wereldoorlog in Doetinchem, met name ook over de bombardementen op Doetinchem in maart 1945: Gisteren heerst, in alle dagen. De beeldpresentatie bevat o.a. veel foto’s van de Doetinchemse leraar/fotograaf Jan Massink die Theo Rougoor in een historische context plaatst.
De woorden 'Gisteren heerst, in alle dagen' zijn van de beroemde, in 2018 overleden, dichter en kunstenaar Armando en verwijzen naar de regel in het door de voormalige stadskunstenaar Theo van Koot ontworpen herdenkingsraam in de Doetinchemse Catharinakerk.

Aanmelden: via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 0314 - 78 7078
Entree:        vrij (consumpties voor eigen rekening)

Oorlogsschade Doetinchem

Sint-Catharinakerk Doetinchem na het bombardement van 21 maart 1945


Nieuw bord 'Plantenbos'

Steenderen - nieuwe bord 'Plantenbos' (foto HVS - Wim Knaake)

 

Het nieuwe bord staat er. Afgelopen woensdag 16 februari 2022 is het door initiatiefnemer Geert Jansen in het bijzijn van mevrouw en zoon Planten onthuld.
Bijzonderheid is dat het bord een QR-code bevat, zodat wandelaars in het bezit van een smartphone ter plekke de historie van 'Plantenbos' kunnen opzoeken.

 

 

 

 

Steenderen - familie Planten en initiatiefnemer Geert Jansen (foto HVS - Wim Knaake)


Herplaatsing bord 'Plantenbos'

Steenderen - oude bord 'Plantenbos' (foto Liesbeth Spaansen)

 

Woensdag 16 februari 2022 om 15:00 uur zal het gerestaureerde naambord bij 'Plantenbos' worden teruggeplaatst. Onder toeziend oog van initiatiefnemer Geert Jansen zullen Rob Planten en een vertegenwoordiger van de gemeente Bronckhorst de officiële handeling verrichten.

 

 

 

 


Ander Nieuws (2021) Ander Nieuws (2020) Ander Nieuws (2019)

Nieuws (2021)

Donderdagmiddag openstelling

Augustus 2021

De Archiefcommissie wil, coronamaatregelen daargelaten, vanaf 2 september het archief weer elke donderdagmiddag openstellen. U dient daarvoor wel een afspraak te maken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of contact op te nemen met één van de archiefcommissieleden.

de Steenuil


April 2021

De jaarcijfers, die normaalgesproken op de ALV worden besproken, zijn op de website geplaatst, zie hier.

Jaarcijfers 2020


Waar staan we...

Maart 2021

Helaas rijdt corona ons nog steeds in de wielen en hebben wij u nog niet veel te bieden qua gezamenlijke activiteiten. Zodra er weer mogelijkheden zijn, zullen wij u daarover informeren. Heeft u intussen een vraag: aarzel niet om gebruik te maken van ons Contact formulier om die te stellen.


Toevoeging website pagina 'De Achtste Steen' inhoud

Februari 2021

Er is een nieuwe pagina aan de website toegevoegd. De 'digitale' vrijwilligers van de HVS hebben de afgelopen periode stukje bij beetje de inhoudsopgave van 'De Achtste Steen' geindexeerd. 'De Achtste Steen' was naast een informatieblad van de oude gemeente Steenderen een blad waarin verhalen over locale activiteiten en bedrijven werden gepubliceerd. Ook kwam regelmatig locale historie aan bod, verwoord in interessante stukjes. 'De Achtste Steen' is uitgegeven van 1981 t/m 2018.
Het (papieren) archief van 'De Achtste Steen' is aan de HVS overgedragen. In het overzicht op 'De Achtste Steen' pagina is op dit moment alleen de inhoudsopgave van alle ooit uitgegeven Achtste Stenen opgenomen.

Achtste Steen


Nieuws (2020) Nieuws (2019) Nieuws (2018) Nieuws (2017)

Ander Nieuws (2021)

Jaarverslag Open Monumentendag 2021

OMD

 

Leuk om na te lezen:
op de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/, is het Jaarverslag van de Open Monumentendag 2021 gepubliceerd.

 

 

 

 


rabo clubsupport 2021 hvs

 


De Historische Vereniging Steenderen heeft zich ingeschreven voor het 'Rabo ClubSupport' initiatief. De Rabobank ondersteunt daarmee clubs en verenigingen met financiële middelen.

Tussen 11 - 14 november maakt de Rabobank het resultaat van de stemming bekend. Heel benieuwd of we het resultaat van vorig jaar kunnen evenaren of misschien zelfs overtreffen Rabo Clubsupport HVS,...
Hartelijk bedankt voor uw stem!


Activiteit: Het Oost-Gelders Streektaaldictee
Waar: hotel/café/restaurant 'De Gouden Karper', Dorpsstraat 9 in Hummelo
Wanneer: 11 november 2021, inloop vanaf 19:00 uur

In het kader van "Zo zegge wi-j dat, zo schrieve wi-j dat!" vind weer deze culturele avond plaats. Meer informatie op de website streektaaldictee.nl/

Streektaaldictee 2021


rabo clubsupport 2021 hvs

 


De Historische Vereniging Steenderen heeft zich ingeschreven voor het 'Rabo ClubSupport' initiatief. De Rabobank ondersteunt daarmee clubs en verenigingen met financiële middelen.

Elk lid van de Rabobank, dat de vereniging een warm hart toedraagt, kan een stem uitbrengen. Hoe meer stemmen onze vereniging ontvangt, des te hoger de bijdrage van de Rabobank. HVS wil de bijdrage besteden aan het professionaliseren van diverse soorten drukwerk.

U kunt ons helpen door uw stem uit te brengen op onze vereniging. Elke stem is geld waard en wij zullen uw stem zeker waarderen. Ga naar de website van de Rabobank via deze link: 'Rabo ClubSupport'. Hier vindt u meer informatie over deze actie. Stemmen kan tot 25 oktober 2021, hartelijk dank voor uw stem!


Monumentenprijs 2021 voor voormalige dorpscafé 'Kraantje Lek' Olburgen

vrijdag 27 augustus 2021


Via de website van Radio Ideaal is vandaag bekend gemaakt wie van de genomineerden de Monumentenprijs 2021 heeft gewonnen. De eigenaren van 'Kraantje Lek' gefeliciteerd!

Monumentenprijs 2021 voor 'Kraantje Lek' Olburgen

(bron foto Radio Ideaal)


Lezing:    'Spanten overleven Nemaho'
Waar:        Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers te Doetinchem
Wanneer: zaterdag 21 augustus 2021, 14.00-16.00 uur
                 (inloop 13.30 - einde 17.00 uur)

Op zaterdag 21 augustus a.s. houdt dhr. Jan Kramer de lezing 'Spanten overleven Nemaho' in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers te Doetinchem. Veel inwoners uit Achterhoek en Liemers hebben voor dit mooie bedrijf gewerkt, dat ondanks successen op 7 december 2009 failliet werd verklaard.
Voor de lezing geldt vooralsnog een maximum van 30 personen. Bij grote belangstelling wordt een ochtendprogramma ingelast van 10.30-12.30 uur.
Lezing Spanten overleven Nemaho

Spantconstructie, omstreeks 1950
(bron foto Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers)

Aanmelden: De lezing kan uitsluitend worden bijgewoond na aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0314-787078 met vermelding van telefoonnummer en e-mailadres. U wordt verzocht bij aanmelding tevens aan te geven of u eventueel ook de ochtendlezing kunt bijwonen. Entree is vrij (consumpties voor eigen rekening).
Locatie: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw ’t Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem.
Parkeren: https://www.doetinchem.nl/parkeren. U kunt zich op het voorterrein van ‘t Brewinc laten afzetten; parkeren is hier niet toegestaan.

In de online blibliotheek van Ecal is een e-book in te zien van de hand van Jan Kramer: 'Nemaho ging me aan het hart' (klik op de link). Dit boek is tijdens de lezing voor € 30,- te koop.


Open Monumentendag 2021

OMD

 

Zet alvast in uw agenda:
O
p 11 en 12 september is het weer Open Monumentendag.
Ook in Bronckhorst zullen weer diverse activiteiten worden ontplooid, waarover u in de komende verder tijd zult worden geinformeerd.

 

 

 

 

 

Op de website van Open Monumentendag Bronckhorst kunt u de laatste versie van het programma inzien (klik op de afbeelding).
OMD Programma 2021
In Bronckhorst is er de website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/, die een keur biedt aan informatie. Veel objecten zijn (opnieuw) gefotografeerd, wat een prachtig overzicht is geworden van fraaie plekjes in onze omgeving...

Achter deze url https://openmonumentendagbronckhorst.nl/spel/ vind u het monumenten kennisspel. Dagelijks 10 nieuwe vragen om uw kennis van de Bronckhorster monumenten te testen. En ook leuk om ze te leren kennen...

Ander Nieuws (2020) Ander Nieuws (2019)

Ander Nieuws (2020)

Open Monumentendag 2020 (aanvulling)

Achter deze url https://openmonumentendagbronckhorst.nl/spel/ vind u het monumenten kennisspel. Dagelijks 10 nieuwe vragen om uw kennis van de Bronckhorster monumenten te testen. En ook leuk om ze te leren kennen...


Open Monumentendag 2020

OMD Bronckhorst

 

Op 12 en 13 september is het weer Open Monumentendag.
Vanwege corona misschien niet zo uitbundig dan in andere jaren, maar zeker zo interessant. Ook Bronckhorst en daarbinnen Steenderen doet weer mee.

 

 

 

 

Ga naar de kaart op https://openmonumentendagbronckhorst.nl/route/alle-monumenten/, klik op een schildje en ontdek wat er op die locatie aan moois is te vinden en wat er is georganiseerd.
De website https://openmonumentendagbronckhorst.nl/ biedt een keur aan informatie, veel objecten zijn (opnieuw) gefotografeerd, wat een prachtig overzicht is geworden van fraaie plekjes in onze omgeving...
En er zijn vanuit diverse kernen fietsroutes geprogrammeerd: https://openmonumentendagbronckhorst.nl/routes/


Onthulling gedenkteken Baak

Op 26 juni 2020 werd in Baak aan de Dollemansstraat een monument onthuld ter nagedachtenis aan het feit dat daar op de Bakermark op 26 juni 1943 een Lancaster bommenwerper neerstortte. Het verhaal hoe het monument tot stand is gekomen is beschreven in de Contact van 16 juni 2020 en de plechtigheid, in aanwezigheid van een aantal genodigden en burgemeester Besselink van gem. Bronckhorst, is vastgelegd in bijgaande YouTube film:

In 'de Zwerfsteen' 2013-2 is door wijlen Marinus Harenberg een verslag opgetekend over de gebeurtenissen in 1943 en daarna.


75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders
vanaf 6 april 2020 TV-uitzending bij Omroep Gelderland

ARNHEM – Het tv-programma 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders van Omroep Gelderland zal vanwege de corona-crisis vanaf 6 april vanuit de studio in Arnhem worden uitgezonden. Daarmee komen alle locatie-uitzendingen op de vijftien plaatsen in de provincie te vervallen.
Naar aanleiding van de adviezen van het kabinet en het RIVM om grote evenementen af te gelasten, heeft Omroep Gelderland besloten om de uitzendingen van de karavaan naar de studio in Arnhem te verplaatsen. Hier zal geen publiek bij zijn. Ook is de aanvankelijk geplande ochtenduitzending van 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders geschrapt. Het aantal gasten in de uitzending zal tot een minimum beperkt blijven.
Alle op locatie geplande activiteiten vervallen, zoals het ontbijt voor genodigden, de inbreng van scholieren en de middagactiviteiten.

De serie 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders is vanaf 6 april iedere werkdag om 17.35 uur te zien bij Omroep Gelderland.
Kijk op gelderland.75jaarvrijheid.nl/route wanneer de uitzending over jouw woonplaats gaat.


75 jaar vrijheid

 

De uitzending over Steenderen staat gepland op donderdag 9 april. GEWIJZIGD: maandag 20 april
Programma vanaf 17.35 uur:
Oorlogskenner Joël Stoppels blikt in de uitzending terug op de hergroepering van soldaten als voorbereiding op de IJsseloversteek. Ook vertelt Daan van der Kolk over de strijd die doorging na de bevrijding van Steenderen. Er is een portret te zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar Jean Kreunen schuift aan met een verhaal bij een bijzonder voorwerp.


Oost-Gelders Streektaaldictee
donderdag 26 maart 2020
nieuwe datum: donderdagmiddag 12 november 2020 (aanvang 14.00 uur!)

Op donderdag 26 maart donderdagmiddag 12 november zal het Oost-Gelders Streektaaldictee plaatsvinden bij De Gouden Karper te Hummelo, vanaf 19.15 uur aanvang 14.00 uur. Dit wordt georganiseerd door de Werkgroep Oost-Gelders Streektaaldictee in samenwerking met het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (Ecal).

Oost-Gelders Streektaaldictee

 

"An de hand van 'n spölse tekst kriegen de deelnemmers 'n idee wat veur afspraken de WALD-spelling kent."

Via deze link: Uitgangspunten van de WALD-spelling kunt u nagaan wat de WALD-spelling inhoudt. Meer informatie is te vinden op http://streektaaldictee.nl/


Bronckorst - commissie OMD
18 januari 2020OMD Bronckhorst

 

Eind 2019 werd in een informele bijeenkomst van de Stichting Open Monumentendag Bronckhorst (OMD) afscheid genomen van een drietal bestuursleden:
Harry Somsen, Jan Wolters en Jan Berentsen.
De OMD commissie Bronckhorst bestaat op dit moment uit: Han van der Lans (voorzitter) uit Hummelo, Gerda Ellenkamp (penningmeester) uit Vorden, Karel Cornegoor (secretaris) uit Hengelo, Ineke Cornegoor uit Hengelo, Theo Jansen uit Baak en Anton Baars uit Olburgen.

Han van der Lans, die van huis uit kunstgeschiedenis heeft gestudeerd, woont in 'De Goedenberg', een monumentale boerderij op Landgoed Keppel in Hummelo. Han heeft het monument, waar hij samen met zijn partner woont, de afgelopen twee jaar tijdens de Open Monumentendag(en) voor het publiek opengesteld.
Han: "Dit deden wij om de mensen te betrekken en daardoor draagvlak te creëren. Het zou mooi zijn dat er in de toekomst veel meer mensen het monument waarin zij wonen open gaan stellen voor het publiek tijdens de OMD."
De nieuwe voorzitter is ambitieus en wil de stijgende lijn in de bezoekersaantallen van de afgelopen jaren graag voortzetten. Een introductiefilmpje is te vinden op:
https://www.youtube.com/watch?v=ixAZ4y-7YrY
De Open Monumentendagen zijn dit jaar op 12 en 13 september.

Ook geïnteresseerd om als vrijwilliger, op vele vlakken binnen de OMD, of als bestuurslid aan te sluiten, schroom niet om geheel vrijblijvend contact op te nemen met het secretariaat Karel Cornegoor, via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0575-473992.


Ander Nieuws (2019)